Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Безготівковий валютообмін запустять майже всі банки: що дасть українцям закон про валюту

Субота, 23 червня 2018 09:32

Приватбанк не буде єдиною структурою, яка після вступу в силу прийнятого вчора закону про валюту (№8152) відновить людям можливість купувати / продавати ВКВ в безготівковому режимі - в системі інтернет-банкінгу. Відповідний сервіс готові запустити чи не всі його колеги, пише УБР.

«Практично всі банки можуть надавати послугу покупки-продажу валюти для фізосіб вже сьогодні, питання тільки в тому, наскільки це буде зручно клієнтам. З огляду на обмеження по сумі операцій, безготівкова купівля валюти фізособами, найімовірніше, буде просто витісняти готівкові операції », - спрогнозував UBR.ua начальник відділу продажів казначейських продуктів ОТП Банк Юрій Крохмаль.

Зараз без паспорта українець може накупити валюти не більше ніж на 150 тис. Грн, а по більшій сумі потрібно документ. Банки напевно знімуть це обмеження під безготівкові покупки - адже особа пред'являла паспорт під час відкриття рахунку і пройшов фінансовий моніторинг. Єдине, що може зупинити фінансистів - це регулятор. Якщо Нацбанк відчує загрозу з боку населення - як великого валютного покупця, здатного розгойдати котирування міжбанку, - він може дуже швидко ввести ліміти на безготівкові придбання людей. Імовірність їх появи досить висока.

«В Україні« купувати безготівковий долар »означатиме поштовх до кредитних відносин (емісію валюти контролює США) або, іншими словами, поштовх до створення зобов'язань, номінованих в американській валюті. Адже можуть робитися спроби перейти в другі кредитні відносини - між двома і більше суб'єктами (будь то резидент або нерезидент): коли той, хто купив безготівковий долар, захоче його перевести в готівку. І ось якщо вони обернуться невдачею (дефолтом), тоді все це може запустити фінансова криза », - зазначив UBR.ua керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.

До речі, банки замислюються про безготівковий обміні не тільки по долару, але і по інших валютах, тому нацбанківці будуть зважувати ризики й за ними.

«В першу чергу послуга пошириться на найбільш популярні валюти - долар і євро, можливо, ще на польський злотий в західних регіонах і на російський рубль в східних», - розповів UBR.ua директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Ліберали-диктатори

Головне питання - чи зможуть активні валютні покупки-продажу людей в інтернеті обвалити курс гривні? Адже вони часто емоційні й не прогнозовані. Поки банкіри впевнено заявляють, що кризи тут не чекають, проте тримають в розумі повний арсенал повноважень Нацбанку. Що той тут же введе нові обмеження і табу, як тільки міжбанк здригнеться.

У новому законі чітко виписано право регулятора застосовувати антикризові заходи, якщо це буде потрібно. Насправді НБУ щосили користувався цим правом і раніше - вводив валютні обмеження своїми постановами ще з часів керівництва центробанком Віктором Ющенком 20 років тому. Навіть, коли табу відкрито суперечили чинному законодавству. Найяскравіший приклад - це тотальне обмеження на дострокове зняття валютних і гривневих депозитів фізосіб в розпал «помаранчевої революції» 2004 року, коли люди в паніці вимітали гроші з рахунків. В.о. голови Нацбанку Арсеній Яценюк тоді прекрасно розумів, що рішення суперечить Конституції України, однак все одно його прийняв, щоб врятувати банківську систему від краху. Вкладники згодом затягали нацбанківських юристів по судах, і оскаржили обмежувальну постанову. У підсумку отримали свої гроші. Але стало абсолютно очевидно, що судді виносили рішення проти центробанку через відсутність у нього відповідних повноважень.

І швидше за все, саме тому регулятор зараз і вирішив на законодавчому рівні затвердити свої повноваження - виписав їх у валютному законі. У разі чого він буде володіти практично безмежними повноваженнями в майбутньому.

При таких умовах він зміг спокійно перевести валютний ринок країни на розпіарений принцип - «що не заборонено, то дозволено». І поширювати міф про вільний валютний ринк, який таким точно не буде. Просто буде підкорятися волі та контролюватися одним господарем - Національним банком. Йому більше не буде вимагатися прийняття нових законів з регулювання валютного ринку, не буде потрібно нічого проводити через Верховну Раду. Самі впораються.

Ніякої анархії

Хоча, щоб його не вважали за тираном і деспотом, НБУ по можливості буде проявляти непідробний лібералізм. У вищезгаданому законі він зробив це ще двічі (крім дозволу на безготівкову валютну купівлю-продаж).

«Для фізосіб йдуть обмеження щодо сум перерахування коштів за кордон на власний рахунок або для здійснення інвестицій. Нерезиденти зрівнюються в правах з резидентами - позитивний момент. Оскільки знімається ряд обмежень при транскордонних перерахування коштів », - підкреслив UBR.ua директор департаменту комплаєнсу Банку Південний Володимир Гавлицький.

Істотно скорочується паперова тяганина при проведенні перерахувань. Хоча у випадку з населенням мало що фактично змінюється. Оскільки всі знають, що зовсім небагато українців реально отримували індивідуальні ліцензії Нацбанку на відкриття закордонних рахунків і виведення коштів. У той же час закордонні рахунки відкривали досить активно. Це знали й в НБУ, і в уряді, але не намагалися ловити нікого за руку. Зараз закордонним вкладникам офіційно дозволили робити те, що вони й так робили нелегально.

Хто безсумнівно оцінить поблажки - це нерезиденти, які вкладають в Україну. Хоча навряд чи дерегуляція центробанку стане вирішальним фактором при вкладеннях в нашу країну.

«Притоки-відтоки капіталу в країну визначаються сприятливістю інвестиційного, регуляторного і фіскального клімату в порівнянні з зовнішніми ринками, а валютне законодавство швидше регулює рівень їх легальності, тому переоцінювати значення нового закону для динаміки потоків капіталу не слід», - визнав Олег Курінний.

До того ж абсолютно очевидно, що фактичне спрощення процедур роботи з валютою для бізнесу буде відбуватися в міру посилення податкового контролю та руху капіталів. Тому і тут не варто очікувати тотальної анархії.

«Лібералізація валютного ринку запрацює в повну силу після переходу України на міжнародні стандарти податкового та валютного контролю, відповідно до вимог Плану BEPS з протидії відходу від оподаткування. Реальний позитивний ефект валютної лібералізації на приплив капіталу в Україну буде досягнуто при синхронізації дій Нацбанку, Мінфіну і фіскальних органів щодо зниження податкового навантаження, закриття сірих схем "податкової оптимізації» для бізнесу і громадян та зменшення тіньової складової валютного ринку », - резюмував Курінний.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%