Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Названа нинішня вартість кубка світу, який вручається від ФІФА

П'ятниця, 13 липня 2018 20:49

З моменту створення кубка світу в 1974 році вартість золота, з якого він зроблений, зросла майже в десять разів.

На сьогоднішній день вартість матеріалів, з яких виготовлений кубок світу ФІФА, який у неділю, 15 липня, підніме над головою капітан нових чемпіонів світу з футболу, становить майже $158,5 тис. Вартість трофея підрахували експерти з компанії Thomson, повідомляє Reuters, пише korrespondent.net

За даними ФІФА, кубок світу - статуетка у вигляді двох людських фігур, що підпирають земну кулю, - виготовлений із золота 750-ї проби (18 карат). Загальна маса трофея становить 6,142 кг, однак частина цієї маси припадає на два малахітових кільця в підставці кубка. Тож чиста вага золота в кубку становить, за даними видання, 160,75 тройських унцій, або 5 кг.

Вартість однієї унції золота коливається 13 липня на позначці близько $1240. Скориставшись калькулятором на спеціалізованому на торгівлі дорогоцінними металами компанії Kitco порталі, можна підрахувати, що чиста вартість золота, з якого зроблений кубок світу, становить майже $150 тис.

Експерти зазначають, що з моменту створення кубка світу в 1974 році вартість золота, з якого він зроблений, зросла майже в 10 разів - тоді він коштував близько $16 тис.

Є, втім, й інші оцінки кубка світу, що носять у собі його унікальну історію. Так, у червні 2018 року видання The USA Today оцінило трофей не менше, ніж у $20 млн.

Як відомо, до 2006 року кубок світу передавався на зберігання футбольній федерації країни, яка перемогла на черговому чемпіонаті світу, проте відтепер чемпіони можуть доторкнутися до кубка тільки відразу після перемоги. За винагороду їм вручається позолочена репліка - так званий кубок переможців чемпіонату світу з футболу.

Сам же кубок світу з 2016 року перебуває на постійному зберіганні в Музеї світового футболу ФІФА в Цюриху і виставляється тільки під час Трофі-туру, на фінальному жеребкуванні чемпіонату світу і під час фінального матчу турніру. На золотій пластинці в нижній частині кубка гравіруються назви країн-переможниць мовою чемпіонів і рік, у який збірна країни стала чемпіоном: наприклад, 1974 Deutschland (Німеччина) чи 1994 Brazil (Бразилія). У ФІФА підрахували, що місце для гравіювання нових чемпіонів закінчиться у 2038 році.

Раніше повідомлялося, що в Мексиці правоохоронні органи оперативно знайшли викрадений кубок Ліги Європи УЄФА вагою 15 кг.

Нагадаємо, у фіналі чемпіонату світу з футболу 2018 року зіграють збірні Франції та Хорватії. Фінальний матч відбудеться 15 липня в Москві.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%