Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НБУ оцінив вплив фінансової кризи в Туреччині на Україну

П'ятниця, 17 серпня 2018 10:25

Україна слабко інтегрована у світовий фінансовий ринок, відповідно, напружена економічна ситуація в Туреччині і на світовому ринку особливо не вплине на національну економіку.

Про це повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олег Чурій у коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

"В силу того, що у власності нерезидентів знаходиться незначна частка українських державних облігацій, відтік капіталу з Туреччини і викликаний ним спад апетиту інвесторів до активів країн, що розвиваються, не зробить суттєвого впливу на Україну, в тому числі на валютний ринок, в короткостроковій перспективі", - сказав він.

За оцінками центробанку, з часом українська економіка може опосередковано відчути наслідки ситуації в Туреччині через зовнішню торгівлю, оскільки Туреччина є одним з найбільших ринків збуту української продукції (6,4% вітчизняного товарного експорту у 2017 році).

"Стрімка девальвація ліри і, в цілому, проблеми на фінансовому ринку Туреччини, можуть викликати зниження платоспроможного попиту в країні і, відповідно, спричинити скорочення обсягу експорту з України. Крім того, знецінення ліри до долара США може викликати погіршення конкурентоспроможності вітчизняного експорту в порівнянні з турецькими товарами на третіх ринках", - пояснив Чурій.

Крім цього, заступник голови центробанку нагадав, що США нещодавно підвищили мита на сталь і алюміній з Туреччини. Відповідно, слід очікувати вивільнення частини продукції, що спрямовується в Штати, і, як наслідок, зниження цін на чорні метали в регіоні.

Разом з тим Чурій зазначив, що девальвація ліри може здобути позитивний вплив на економіку України.

"Зміцнення гривні щодо ліри може привести до здешевлення турецької продукції в доларовому еквіваленті (у 2017 році на Туреччину доводилося 2,6% товарного імпорту в Україну). Це не тільки зменшить обсяг імпорту в грошовому вираженні, але й стане хорошою новиною для українських споживачів в цілому. зокрема, це стосується турецьких овочів і фруктів, одягу і взуття, які мають суттєву вагу в споживчому кошику в Україні", - пояснив він.

Нагадаємо, що з початку поточного року ліра впала більш ніж на 38% до долара. Під час торгів 10 серпня вона втратила 6,8%, опустившись до нового рекордного мінімуму 5,95 ліри/$.

Пізніше президент Америки Дональд Трамп розпорядився вдвічі підняти мита на алюміній і сталь з Туреччини, після чого ліра впала ще на 18%.

Ситуація з лірою прискорила падіння європейської валюти. Євро за день втратив більш ніж 1% до долара і опустився до рівня червня 2017 року (падіння з $1,1528 до $1,1410).

Туреччина має намір розраховуватися в нацвалюті з Китаєм, Росією, Україною та низкою інших великих торгових партнерів.

Пізніше аналітики інвестбанку Goldman Sachs заявили, що ризик обвалу ринків слідом за турецької лірою невеликий.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%