Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НБУ витратив на підтримку курсу гривні понад півмільярда

П'ятниця, 17 серпня 2018 17:12

Національний банк України (НБУ) з 30 липня провів інтервенції на міжбанківському валютному ринку на $526,6 млн, у тому числі на $215 млн на поточному тижні, і готовий до подальших вливанням, щоб не допускати різких стрибків курсу нацвалюти.

Про це повідомили в прес-службі банку, передає Інтерфакс-Україна.

"Пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійного та агропромислового комплексів) залишається на досить високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні. В даний час спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку з причини сезонних, ситуативних і психологічних чинників", - відзначили у НБУ.

Також в Нацбанку заявили, що зберігають активну присутність на ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, які посилилися на поточному тижні в зв'язку з подальшим перевищенням попиту на валюту над її пропозицією.

"Для усунення дисбалансу на міжбанківському валютному ринку, що утворився під дією певних факторів, Нацбанк на цьому тижні щодня виходив з продажем іноземної валюти. Всього таким чином було продано $215 млн, в тому числі $24,8 млн під час валютного аукціону в п'ятницю, завдяки якому попит на валюту був задоволений ", - підкреслили в регуляторі.

В НБУ також додали, що продовжують уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку і готові і надалі здійснювати валютні інтервенції, в разі необхідності.

Разом з тим в Нацбанку заявили, що в рамках режиму гнучкого курсоутворення згладжує тільки ті значні коливання курсу, які відбуваються внаслідок ситуативних чинників.

"Якщо чинники, які склалися в економіці, вимагають ослаблення або посилення курсу, то він повинен рухатися в потрібному напрямку, і НБУ цього руху не протидіє. Завдання НБУ - не утримувати курс гривні на певному рівні, а зменшити інтенсивність його коливань і, отже, запобігти погіршення очікувань і виникнення ризиків для досягнення інфляційної мети", - вказано у повідомленні.

Нагадаємо, що під час аукціону, 14 серпня, НБУ задовольнив 22 заявки на суму $66,6 млн. Всього на аукціон обсягом до $100 млн було подано 46 заявок на загальну суму $98,1 млн за курсом від 27,465 грн/$до 27,47 грн/$. Середньозважений курс за підсумками аукціону склав 27,4619 грн/$.

Крім того, НБУ в п'ятницю, 17 серпня, знову оголосив аукціон з продажу до $50 млн.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%