Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Українці понесли гроші в банки: експерт про зростання ставок по депозитах

П'ятниця, 17 серпня 2018 21:26

З початку року суттєво зросли об'єми депозитів. Вдома зберігати гроші ніхто не хоче, а банки дають достатньо не погані відсотки. Крім того, українці почали забувати про відізвані ліцензії банків, розповів Gazeta.ua Анатолій Амелін, директор програми "Економіка" Українського інституту майбутнього.

"Сьогодні банківська система України є прибутковою. Об'єми кредитування, у тому числі споживчого, ростуть. Щоб забезпечити більший об'єм кредитів необхідно мати ресурс. Це можуть бути депозити. Щоб конкурувати за залучення грошей, банки піднімають ставки. Крім того, місяць тому Нацбанк до 17,5% підвищив облікову ставку. Це також вплинуло на зростання вартості депозитів", - каже експерт.

За його словами, минулого року об'єм капітальних інвестицій в Україну становив близько $16 млрд. Це свідчить про розвиток економіки країни.

"Водночас валютне кредитування в Україні обмежене. Сьогодні у валюті можна кредитувати лише бізнес, який працює на експорт. Якщо не змінити нормативи, то стрімкого збільшення валютних депозитів чекати не варто. Щоправда не бачу підстав для падіння ставок по банківських депозитах. У кінці року нас чекає зростання курсу долара по відношенню до гривні. Водночас економіка показуватиме позитивну динаміку. Буде попит на кредитні ресурси", - говорить Амелін.

Раніше альтернативою банківським депозитам була нерухомість.

"Сьогодні ж банківські депозити є найнадійнішим способом збереження грошей. Водночас до цього часу в Україні слабка фінансова грамотність. Адже класична альтернатива депозитам — це інвестиції в інструменти фондового ринку. Однак останній в Україні не розвинений", - підсумував Анатолій Амелін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%