Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг облігацій СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» серії А на рівні uaBBB

Вівторок, 30 грудня 2014 15:47

IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу іменних відсоткових незабезпечених облігацій СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» серії А на рівні uaВВВ, прогноз «стабільний».

СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» зберігає залежність від державного регулювання, оскільки діяльність з оптової торгівлі лікарськими засобами та їхнього імпорту підлягає ліцензуванню. Розвинена мережа власних аптечних складів, а також співпраця як з українськими, так і з закордонними виробниками дозволяє утримувати провідні позиції на вітчизняному ринку дистрибуції лікарських засобів. Так, СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» протягом кількох останніх років є другим дистриб’ютором за обсягом поставок лікарських засобів у аптечні мережі України. За підсумками 9 міс. 2014 року Емітент збільшив обсяги продажів на 15% в натуральному вимірі та на 22% у грошовому. При цьому значний обсяг операцій імпорту лікарських засобів та наявність боргових зобов’язань в іноземній валюті робить СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» чутливим до змін митного регулювання та коливань валютних курсів. Суттєва девальвація гривні в аналізованому періоді зумовила від’ємні курсові різниці, які вплинули на фінансовий результат. При цьому діяльність Емітента за підсумками 9 міс. 2014 року була прибутковою – чистий прибуток склав 13,4 млн. грн. 

Зберігається висока залежність СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» від зовнішніх джерел фінансування, а боргове навантаження зросло внаслідок переоцінки валютної частини боргу та зниження фінансових результатів. Втім, враховуючи довгостроковий характер боргових зобов’язань, у т.ч. відсутність оферти за випуском облігацій, що є об’єктом рейтингування, та вплив на фінансові результати факторів, повторення яких є малоймовірним, боргове навантаження оцінюється як прийнятне.

Позитивно на рівень кредитного рейтингу може вплинути: зростання фінансових результатів за одночасного покращення показників ефективності діяльності, зниження залежності від позикового капіталу та боргового навантаження, інформаційна відкритість. Негативно на рівень кредитного рейтингу може вплинути: суттєве зростання боргового навантаження та погіршення фінансового стану, погіршення політичної та економічної ситуації в країні.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від СП «Оптіма-Фарм, ЛТД», в тому числі: фінансова звітність за 2011-2013 рр. та 9 міс. 2014 року, довідкова інформація про діяльність СП «Оптіма-Фарм, ЛТД», інформація про випуск облігацій серії А, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%