Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Політики платять по $15 тисяч, щоб «гугл» пам'ятав про них тільки хороше

Вівторок, 24 січня 2017 18:23

Почати життя з чистого аркуша тепер можливо. Ця опція нині дуже популярна серед політиків, які наймають спеціальні фірми, що замітають їхні сліди в інтернеті. Послуги, щоправда, не з дешевих – від $5 тис. па місяць, але політтехнологи впевнені: вони дуже ефективні, пише Finance.ua.

«Зараз з’явилося дуже багато фірм, що надають послуги з чищення інформації про політиків в інтернеті в цілому і в соцмережах зокрема, – розповідає доцент кафедри реклами та зв’язків з громадськістю КНУ Марина Калина. – Існують і так звані чорні тролі. Вони публікують негатив, а після цього приступають до роботи білі тролі, які перебивають негатив позитивними відгуками і новинами. При цьому в штабах на випадок форс-мажорів працюють цілі спецгрупи із зачистки негативної інформації».

«Як правило, до нас звертаються перед призначенням на нову посаду. В основному просять прибрати згадки в інтернеті про корупційні скандали, якщо були такі публікації. І друге за популярністю прохання – видалити згадки про небажаних друзів, з якими не хочуть, щоб їх пов’язували», – розповів нам керівник агентства з управління онлайн-репутацією SERM Григорій Маленко.

Технологія така: в топи виводять сторінки новинних сайтів з позитивною інформацією про політика або чиновника, а негатив ховають подалі. Гортаєш пошуковик з прізвищем кандидата – і здається, що він просто ідеал. «Гугл» пам’ятає все. Але ми робимо так, що небажана інформація в пошукових системах шукається в рази гірше. Наприклад, в «Яндексі» і «Гуглі» весь негатив йде на третю сторінку і далі, а перші дві заповнені виключно позитивною інформацією про нашого клієнта. Ця робота триває не менше трьох місяців, коштує – від $5 тис. на місяць», – уточнив Маленко.

Неофіційно експерти кажуть, що взагалі прибрати з деяких сайтів негативну інформацію про замовника коштує від $1 тис. до кількох десятків тисяч доларів. Мовляв, все залежить від постаті замовника: великий політик, бізнесмен – буде платити дорожче.

За словами Маленка, в інформаційному полі негативна інформація про людину підхоплюється за хвилини і поширюється з величезною швидкістю. «Тоді працюємо оперативно, з’ясовуємо, чи не підключилися чи до роботи тролі і репутаційні терористи, які спеціалізуються на усуненні «замовлених» кимось політиків, і швидко перебиваємо чорний піар позитивом», – зазначив Маленко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%