Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Зараження «вірусом-вимагачем»: Складена онлайн-карта масштабної кібератаки

Субота, 13 травня 2017 11:36

По всьому світу виявилися заражені десятки тисяч комп’ютерів

Компанія Intel склала онлайн-карту, на якій видно, як заражаються комп’ютери по всьому світу. Поширення вірусу WannaCrypt (його також називають WCry) почалося вдень 12 травня, пише 112ua з силкою на "Медуза".

Однією з перших атаці піддалася Іспанія; там жертвами стали найбільша телекомунікаційна компанія Telefonica, газова компанія Gas Natural, Iberdrola, що займається постачанням електрики, банк Santander і філія консалтингової компанії KPMG. У Великобританії хакери атакували комп'ютери системи охорони здоров'я, пише "Медуза".

По всьому світу виявилися заражені десятки тисяч комп'ютерів.

Про попередній версії вірусу WannaCrypt стало відомо ще в лютому 2017 року. Він працює тільки на операційній системі Windows. Як пише Motherboard, уразливість, яку використовує вірус, схожа на ту, що використовувалася Агентством національної безпеки США. Останнім часом хакери опублікували кілька готових інструментів АНБ для використання таких вразливостей — схоже, інші хакери ними скористалися для створення вірусу-здирника.

Microsoft закрила уразливість, яку використовує вірус, в березні. На сайті виробника Windows опубліковано повідомлення із закликом оновитися. Всі, хто виявився заражений, по всій видимості, не оновилися. Вірус зашифровує всі файли на комп'ютері і вимагає викуп.

В кожній країні на екрани виводиться повідомлення мовою цієї держави: у Великобританії — англійською, в Іспанії — на іспанською, в Росії — російською. Розмір викупу скрізь однаковий — 300 доларів США в биткоинах. На гаманці зловмисників вже надійшло 32 перекладу за 300 доларів.

Нагадаємо, що 12 травня стало відомо про масштабну кібератаці. У п'ятницю лікарні і телекомунікаційні компанії по всьому світу стали жертвами хакерів-здирників.

В установ є тільки три дні, щоб відправити компенсацію хакерам. Після цього комп'ютери "поставлять на лічильник": ціна за повернення файлів зросте вдвічі. А якщо жертви хакерської атаки не заплатять протягом семи днів, то втратять свої файли назавжди.

Пізніше стало відомо, що вірус дістався до РФ і України.

.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%