Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Конкуренція Intel і ARM загострюється

Понеділок, 11 березня 2013 16:58

 

Війна чіпів може заплутати користувачів

Intel, найбільший розробник комп'ютерних чіпів в світі, хоче, що б їх чіпи були в планшетах і смартфонах. ARM, найбільший розробник мобільних процесорів, хоче, щоб їх процесори були в планшетних ПК. Як і протистояння Mac проти PC в 1990 рр. і початку 2000 рр., нова війна чіпів означає, що додатки, які хоче використовувати користувач можуть бути недоступні для його пристрою, або програмне забезпечення може працювати не так як вам хотілося б.

На сьогоднішній день процесори Intel встановлені в переважній більшості настільних ПК (в тому числі в Mac'ах). Чіпи ARM, які виробляють Qualcomm, Apple, Samsung, Nvidia і інші, встановлені в 95% мобільних пристроїв. Є платформа для мобільних пристроїв і платформа для настільних ПК. Це зручно для виробників пристроїв, розробників програмного забезпечення та споживачів. Одне і те ж програмне забезпечення, в основному, доступно з однаковим функціоналом на багатьох пристроях.

Однак прийдешня битва між ARM і Intel загрожує зробити ці акуратні поділи набагато менш акуратними, що торкнеться як розробників, так і споживачів.

ARM завдало першого удару, почавши співпрацю з Microsoft з метою підтримки Windows RT, версії Windows 8, оптимізованої для планшетних пристроїв. Через низьку продуктивність чіпів ARM, сумісність з додатками Windows 7 - не варіант для Windows RT. Це залишило власників нових планшетів майже без корисного ПО.

У минулому році Intel здійснив прорив на ринок мобільних пристроїв, запустивши новий чіпсет, достатньо потужний для підтримки Windows 8, але, в той же час, досить економний, що б працювати в мобільному пристрої.

На відміну від Windows RT, Intel надає вбудовані інструменти для запуску ARM-оптимізованих додатків. Однак це не вирішує багатьох проблем, наприклад, якщо додаток на повну використовує обчислювальні потужності пристрою, продуктивність може різко впасти.

Операційна система Android від Google швидше за все пострадає найбільше. На відміну від Apple, які використовують одні й ті ж процесори у всіх версіях iPhone, Google має набагато менше впливу на десятки виробників Android пристроїв. Деякі виберуть Intel, інші - ARM.

На сьогоднішній день процесори від Intel можна знайти в переважній меншості телефонів, а настільні ПК з ARM чіпами не користуються особливою популярністю у користувачів. Однак аналітики припускають що обидва табори значно збільшать свої частки на ринках протягом наступних кількох років.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%