Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Що змушує українців шукати нову роботу

Вівторок, 23 лютого 2016 14:25

Кожен другий «білий комірець» час від часу замислюється про звільнення, а кожен п’ятий рішуче має намір піти з роботи. На цей крок працюючих співробітників підштовхують низькі зарплати, відсутність перспектив кар’єрного зростання і рутинні нецікаві завдання. Тих, хто не наважується піти, тримають страх невідомості, стабільність, а також хороші відносини в колективі. Про це пише UBR.

Незважаючи на кризу і досить складну ситуацію на ринку праці, більшість "білих комірців" не залишають бажання перейти на більш цікаву і перспективну посаду. За даними опитування hh.ua, кожен другий офісний працівник час від часу думає про звільнення, кожен п'ятий рішуче має намір змінити роботу і ще 8% здійснили своє бажання до теперішнього часу.

Що ж підштовхує працюючих співробітників на такий рішучий крок? "Серед головних причин звільнення - проблеми з оплатою праці: низькі зарплати, затримки виплат з боку роботодавця, а також відсутність перспектив підвищення окладів. Про це заявили приблизно троє з п'яти опитаних. Трохи менше половини незадоволені відсутністю перспектив кар'єрного росту. Ще третина - тим, що доводиться виконувати рутинні нецікаві завдання. Кожен четвертий втомився від надурочних робіт і того, що доводиться жертвувати особистим часом заради кар'єри і хороших відносин з начальником ", - йдеться в дослідженні.

Згідно з даними опитування, більш ніж п'ятій частині "білих комірців" скоротили премії і бонуси, що істотно вплинуло на їхнє матеріальне становище. Ще стільки ж не бачать сенсу залишатися на роботі з причини того, що склалися недоброзичливі відносини з керівництвом. Кожного п'ятого-шостого не влаштовує "чорна" або "сіра" зарплата, а кожного сьомого - нестабільність в роботі, неофіційне працевлаштування і відсутність соціальних гарантій. Найменше в ухваленні рішення про відхід українці звертають увагу на незручне розташування офісу (10%), відсутність програм страхування (9%) і погані відносини з колегами (7%).

tab

Ті, хто іноді думають про звільнення, не наважуються змінити роботу з певних причин. "Двоє з п'яти бояться йти" в нікуди "і чекають реальних пропозицій від роботодавців. Більше третини цінують хороші відносини в колективі і позитивну атмосферу в компанії, а також стабільну роботу і гарантовану зайнятість. Кожного п'ятого від звільнення може утримати перспектива збільшення зарплати, приблизно кожного сьомого - можливість виконувати цікаві завдання, гнучкий графік роботи і хороші взаємини з керівництвом ", - йдеться в опитуванні.

Одного з восьми добре мотивують нові професійні перспективи, а одного з дванадцяти - можливий кар'єрне зростання. На думку 8% опитаних, зберегти лояльність до компанії-роботодавцю допоможе хороший соціальний пакет. Ще 7% відтермінують своє звільнення, якщо зміниться керівництво. А кожним двадцятим рухає бажання дочекатися виплати бонусу або премії. Варто зазначити, що можливість підвищувати свій професійний рівень, брати участь в корпоративних програмах і конференціях цінує тільки один зі ста "білих комірців". Крім того, кожного п'ятого ніщо не примусить залишитися в компанії, якщо рішення про звільнення вже прийнято.

tab2

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в травні 2015 року. В опитуванні взяли участь 1 464 респондента з різних регіонів України.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%