Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерт розповів, чому безвиз відфільтрує тисячі заробітчан

П'ятниця, 21 квітня 2017 17:52

Введення безвізового режиму вплине на економіку країни, принісши їй не тільки користь, але і великі ризики. Про це у своєму блозі написав економіст Валерій Коновалюк.

На його думку, безвізовий режим стане фільтром для заробітчан, а європейці будуть давати роботу в першу чергу своїм громадянам.

"Раніше, якщо у наших заробітчан виникали проблеми з в'їздом на роботу до Європи, вони вдавалися до зміни паспортних даних і їхали на заробітки під новим прізвищем. Тепер же з безвізовим режимом відбитки пальців залишать заробітчан по цей бік кордону. Таким чином, Європа встановлює фільтр для українських громадян", – зазначив Коновалюк.

Економіст додав, що заробітчани-нелегали повернуться в Україну, і уряд вже зараз повинен підготувати ґрунт для їх повернення.

"Якщо кваліфіковані кадри будуть брати участь у відродженні промисловості, це прискорить перезапуск економіки. Але якщо влада, як завжди буде бездіяльною, заробітчани, які повернулися, тільки поповнять армію безробітних", – заявив Коновалюк.

На думку Коновалюка, українці, які повернулися, посилять тиск на ринок праці, що призведе до соціальної напруги, але може стати шансом для економіки.

"У той же час, "зворотна міграція" здатна стати шансом для розвитку країни. Повертатися будуть ті, хто готовий і хоче працювати, а не отримувати допомогу. Ті, хто працював на "євророботі", отримав конкурентну сучасну спеціальність і розуміння відповідальності. Влада повинна створити для повернення трудових мігрантів, як умови для відкриття свого бізнесу, так і нові робочі місця", – резюмував Коновалюк.

Як відомо, 6 квітня Європарламент проголосував за безвізовий режим для України. Рішення повинні ще схвалити Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) і Рада ЄС. Після чого документ повинен бути підписаний і опублікований. Очікується, що безвізовий режим для України запрацює влітку цього року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%