Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Журналісти показали авто, на яких їздять співробітники СБУ

П'ятниця, 02 червня 2017 10:25

Журналісти дослідили і проаналізували спосіб життя Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ наочно – фіксуючи автівки, якими вони користуються та аналізуючи вартість цих транспортних засобів.

Вартість цих авто не відповідає рівню їх доходів, йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Про тиск з боку цього управління заявляли й активісти-антикорупціонери. За їхніми словами, працівники СБУ нібито дискредитують міжнародні організації, намагаються вплинути на розподіл бюджетних коштів і викинути окремі препарати з номенклатур Міністерства охорони здоров'я (МОЗ).

Враховуючи напрямок роботи економічного управління СБУ та водночас недоступність для українців декларацій його працівників (як і всієї СБУ), така діяльність може створювати значні корупційні ризики.

9163C-7896-434F-B158-4140E069E76C w650 r0 s

Кілька днів камера фіксувала, як щоранку на парковку заїжджає Lexus, а його водій щоразу заходить в управління.

Коли ж водій помічає знімальну групу з камерою, вирішує не виходити з авто. А згодом просто тікає. Пізніше водій повертається до управління уже пішки з товаришем, вдає, що автомобілем Lexus не користується, та мовчки заходить до приміщення.

Ще одного чоловіка, який їздить на BMW вартістю близько 60 тисяч доларів, знімальна група програми бачила біля управління кілька разів – рано вранці, опівдні і ввечері. В один із днів він у гарному настрої в компанії іншого заносив у будівлю кілька пакетів із продуктами. На питання журналістів він відповів, що не є співробітником управління, а ходить туди на допити.

При цьому номерні знаки цього автомобіля відсутні у реєстрах правоохоронців, що може свідчити про те, що це оперативні номери, які часто використовують спецслужбовці.

Серед автівок, які постійно можна бачити біля управління, – Volkswagen Tоuareg вартістю близько 50 тисяч доларів. Журнлісти зазначають, що водій   – Дмитро Беззубенко, один із заступників начальника управління.

Чоловік на Acura орієнтовною вартістю 25 тисяч доларів паркується та впевнено заходить до будівлі.

За даними джерел програми «Схеми», це авто зареєстроване на зареєстровану в Криму Тетяну Крисько. Машину вона придбала у 2015 році та вписала у користування 32-річного Віталія Криська.

У російських ЗМІ є згадка про Романа Григоровича Криська, який зареєстрований за тією самою адресою, що й Віталій Григоворич Крисько. Та служить в СБУ.

5931071a7d418-6

Позашляховиком Toyota Land Cruiser приблизною вартістю 60 тисяч доларів, який приїзджає зранку і стоїть на парковці до вечора, користується, ймовірно, заступник начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Дмитро Бузницький.

Однак це авто зареєстроване на 63-річну диспетчерку шлюзу державного підприємства "Укрводшлях" Єлизавету Бузницьку, дохід якої, згідно із декларацією, складає близько 250 доларів на місяць.

Ще одне авто BMW GT вартістю близько 40 тисяч доларів, як з’ясувалося, належить викладачу Кам’янець-Подільського індустріального коледжу Володимиру Бурлюку, але їздить на ній особа на ім’я Олексій. Він відмовився визнати, що є співробітником СБУ.

Ще один співробітник СБУ Юрій Борейчук, як з’ясувалося, їздить на автомобілі Toyota Land Cruiser, вартість моделі якого становить близько 70 тисяч доларів.

593107031c1f2-8

Перед вихоом сюжету співробітники Служби безпеки застерегли журналістів від видачі матеріалу в ефір, навівши кілька статей законів, які нібито будуть порушені у разі оприлюднення цього сюжету.

Нагадаємо, Міністр спорта Жданов задекларував Volkswagen Passat за 750 тис. гривен

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%