Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Українцям готують «соціальних інспекторів»

Понеділок, 12 червня 2017 11:26

В Україні цього року може стартувати новий етап верифікації одержувачів соціальної допомоги. У міністерствах фінансів і соціальної політики готують два нові законопроекти, які забезпечать ревізорам доступ в оселі українців і дозволять ефективніше перевіряти добробут громадян, пише Finance.UA з посиланням на Сьогодні.

Оскільки за весь час незалежності в країні так і не створили єдиний реєстр пільговиків і пенсіонерів і немає якогось єдиного обліку одержувачів соціальних виплат, часто громадяни користуються цим і неправомірно отримують субсидії, при цьому повернути незаконно отримані гроші можна тільки через суд.

У зв’язку з цим в уряді готують два законопроекти, які дозволять перевіряти українців по-новому. Міністерство фінансів готує проект закону “Про верифікацію”, а Міністерство соціальної політики вже розробило законопроект про соціальну інспекцію.

Головне нововведення – поява ревізорів (соціальних інспекторів), які зможуть ходити по сім’ях і перевіряти, чи дійсно вони потребують допомоги від держави. Інспектор має право “ініціювати дослідження соціальних аудитором матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася за соціальною допомогою” і “відвідувати одержувачів соціальної допомоги за адресою їх проживання”. Соціальні інспектори працюватимуть в органах соціального захисту на місцях. Для цього створять цілу структуру на чолі з регіональними керівниками, яких призначить держсекретар Міністерства соціальної політики.

Соціальні інспектори запрацюють з 2018-го (до цього документ повинні підтримати парламентарії) і обійдуться бюджету приблизно в 50 мільйонів гривень.

Ідея соціальних інспекторів не нова, ще в минулому році, на той момент міністр соціальної політики Павло Розенко, зареєстрував у парламенті законопроект, який передбачав створення соціальної інспекції. Однак документ в квітні 2016-го відкликали.

Перевіряти також будуть матерів-одиначок, пенсіонерів, переселенців та ін. У Пенсійному фонді (ПФ) заявляють, що і самі регулярно проводять “ревізії”. Тому результат верифікації в їхньому відомстві незначний.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%