Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Що чекає ринок праці цієї осені?

Вівторок, 08 жовтня 2013 16:44

На осінь традиційно припадає початок нового бізнес-сезону, який впливає на всі сектори економіки, в тому числі і на ринок праці

Що несе новий бізнес-сезон?

Згідно з оцінками опитаних представників рекрутингових компаній, нинішня осінь не принесе ринку істотних змін або масових звільнень.

«Ми не припускаємо, що будуть разючі відмінності від попереднього року. Оскільки осінь на нашому ринку – завжди своєрідний початок сезону після періоду літнього затишшя, то і в 2013 році буде традиційний сплеск бізнес-активності. На ринку активізуються як роботодавці, так і здобувачі, оскільки ті кандидати, які відкладали питання пошуку або зміни роботи, його почнуть», – вважає Олена Грищук, директор рекрутингової компанії.

Суттєвого сплеску кількості вакансій на ринку фахівці також не прогнозують. Рекрутери вважають, що очікується легкий сплеск активності на початку осені, після чого ситуація на ринку праці стабілізується і буде протікати у своєму звичайному ключі.

За словами Ірини Пруднікової, керівника департаменту рекрутменту кадрового холдингу, зростання вакансій цієї осені очікується на рівні 5–10 % порівняно з показниками першого півріччя поточного року.

Які фахівці потрібні ринку?

Згідно з даними дослідження, у першому півріччі 2013 року найбільш динамічними галузями за кількістю нових вакансій були виробництво, видобуток сировини, туристичний та ресторанний бізнес. Зросла також кількість пропозицій для молодих фахівців і журналістів.

Зниження кількості вакансій відзначалося лише в трьох сферах: бухгалтерії, фінансах та страхуванні.

Що стосується осіннього періоду, то рекрутери вважають, що найбільш активно шукати нових фахівців буде IT-індустрія. «Це програмісти, розробники, project-менеджери. Пов'язано це з тим, що Україна є країною, в якій досить потужний інтелектуальний потенціал, але не такий високий запит з боку кваліфікованих фахівців на заробітну плату. Багато закордонних організацій використовують їх ресурс для зарубіжних замовників і компаній. Хороші фахівці цього профілю в дефіциті», – коментує Олена Грищук.

Також затребуваними будуть фахівці з просування, інтернет-торгівлі і соціальних мереж. Крім того, традиційно будуть потрібні sales-фахівці в сфері послуг, страхування, фінансових послуг. Залучати фахівців буде і рітейл ˜– в основному на базові спеціалізації.

За оцінками Ірини Пруднікової, деяке збільшення активності з пошуку персоналу буде помітно також в телекомі, на аграрному ринку, у компаній, які працюють у сфері складської логістики, медицини та фармацевтики.

До переліку дефіцитних фахівців рекрутери відносять інженерів зі знанням іноземних мов, медичних представників, фахівців з міжнародних перевезень, а також людей робочих спеціальностей.

Зростання зарплат не буде

Що стосується збільшення заробітку, то особливих змін цієї осені чекати не варто.

«Зростання зарплат ми не очікуємо, хіба що це будуть традиційні перегляди в кінці року, які прийняті в компаніях, пов'язаних з виконанням фінансових планів компанії», – вважає Олена Грищук.

Виняток можуть становити лише окремі фахівці вищої управлінської ланки, а також кваліфіковані й дефіцитні фахівці на IT та аграрному ринках.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%