Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінекономрозвитку розробляє середньостроковий прогноз потреби у фахівцях та робітничих кадрах на ринку праці

Четвер, 31 жовтня 2013 14:01

Протягом найближчої перспективи спостерігатиметься об’єктивний процес поступового зміщення акцентів попиту підприємств з робітничих кадрів на професіоналів та фахівців

Про це йшлося на засіданні міжвідомчої робочої групи з підготовки середньострокового прогнозу потреби у фахівцях та робітничих кадрах на ринку праці. Мінекономрозвитку сформовано попередні дані стосовно потреби у робочій силі за видами економічної діяльності та професійними групами.

У прогнозному періоді найбільша потреба – понад 43% – очікується у сільському господарстві, мисливстві, лісовому господарстві, рибальстві та рибництві. Майже 28% потреби буде сконцентровано у промисловості. У професійному розрізі, за підрахунками Мінекономрозвитку, у 2014 році найбільшою буде потреба у найпростіших професіях, знову ж таки, в сільському господарстві та подібних галузях – 34,1% від загальної потреби.

Традиційно для ринку праці актуальною залишатиметься потреба у водіях та робітниках з обслуговування пересувної техніки та установок. Залишатиметься значною потреба у робітниках металургійних та машинобудівних професій.

На засіданні було зазначено, що потреба у професіоналах, насамперед, у галузі фізичних, математичних та технічних наук також зростатиме. Також при прогнозуванні було враховано попит у працівниках, що надають персональні та захисні послуги. Крім того, економіка завжди вимагатиме грамотних керівників підприємств, установ та організацій. Частка їх у загальній потребі зростатиме (до 4,1%).

Для технічних фахівців у галузях прикладних наук та техніки також будуть вакансії. Їх потреба у 2017 році досягне 3% від загального попиту. Розвиток промисловості об’єктивно вимагатиме від ринку праці також робітників, що обслуговують машини та складальників машин.

Як було зауважено на засіданні,  це вперше в Україні зроблена спроба впровадити новий підхід до формування держзамовлення і визначати потребу у фахівцях та робітничих кадрах на ринку праці за видами економічної діяльності та професіях через відповідний середньостроковий прогноз. Нагадаємо, він складається з урахуванням пропозицій центральних органів виконавчої влади, регіонів, науковців та соціальних партнерів. Зараз отримано пропозиції від ЦОВВ і регіонів, які й були узагальнені Міністерством.

«Оскільки ця робота дуже важлива і невідкладна, є пропозиція обговорити напрацьоване, озвучити проблемні питання, які існують на сьогодні, а далі, в процесі розробки держзамовлення, відповідно коригувати, уточняти. Сподіваюся, що найближчим часом у нас буде прийнятий бюджет, і ми, таким чином, зможемо удосконалювати наші напрацювання», - сказав Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%