Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерт сказала, чого не вистачає українській освіті

П'ятниця, 13 липня 2018 20:32

Вступна кампанія в Україні - в самому розпалі. Щоб вступити до вузу України, школяреві першочергово потрібно було написати зовнішнє незалежне оцінювання, пише gazeta.ua

Якщо випускник не cклав ЗНО, або здав його погано - в поточному році дорога в український вуз йому закрита. Під час вступу в закордонний вуз, сама процедура вступу вимагає від абітурієнта не тільки академічних знань, а й низки інших необхідних навичок.

"Всі випускники вже склали ЗНО і вступають до українських вузів. Багато думає, як вступити за кордон. За статистикою, кожен рік кількість українських студентів за кордоном зростає. Бо якість освіти в Україні залишає бажати кращого. А іноземні вузи стають все більш відкритими. Більше студентів обирають вузи Америки чи Канади, або ближчу Східну Європу: Польщу або Чехію", - каже керівник міжнародної освітньої компанії DEC Education Ірина Кузьменко.

Вона каже, що часто за дітей вибір роблять самі батьки.

"Більшість проектують свої бажання на дитину. Часто це не відповідає тому, що хоче сама дитина. Частина обирає виключно рейтингові вузи. Але вони не розуміють, що вимоги до тих, хто у них навчається дуже високі. Є тести з профорієнтації, які допоможуть спрогнозувати, в якій сфері дитина буде успішною. Друга категорія батьків притримуються правила, що гроші вирішують все і дозволять вступити в будь-який вуз. Але головний критерій відбору студента - його успішність, мотивація, його попереднє портфоліо, його життєва позиція і пакет документів, який він показує", - каже керівник компанії.

За її словами, варто пам'ятати і про певні нюанси. При вступі в закордонний вуз є два завдання, які рідко зустрічаються в українських вузах. Це - мотиваційний лист і співбесіда. У листі школяр повинен чітко пояснити, чому він вибрав таку професію і саме цей вуз і написати про це невелике есе. Під час співбесіди відбувається знайомство з потенційними студентами. Абітурієнт повинен вміти вести бесіду.

"В українській школі вирощують індивідуалістів. У нас мало шкіл, які навчають дітей працювати в команді. У нас кожен сам за себе. У тебе власні оцінки і мета. Робота в команді - це те чого не вистачає для розвитку українських школярів", - додала Кузьменко.

Ціни на проживання та навчання за кордоном варіюються залежно від країни.

"У Нідерландах рік навчання коштує майже сім тисяч євро без проживання та харчування. Також вони дають стипендії українським дітям. Були ситуації, коли давали 2,5 тис. євро стипендії в перший рік навчання. У Нідерландах також офіційно можна залишитися 12 місяців після вузу, знаходити роботу, шукати роботодавця. Там дуже багато штаб-квартир міжнародних компаній, які після Brexit переїжджають туди", - розповіла керівник відділу середньої та вищої освіти міжнародної освітньої компанії DEC Education Олена Сафронова.

Вона каже, що документи варто подавати заздалегідь. Можна за рік або дев'ять місяців, залежить від дати відкриття набору кожним університетом. Наприклад, у США документи подають за рік. 20 серпня всі студенти вже мають бути на місці.

"У світі відбувається криза освіти. Не тільки в Україні. З розвитком робототехніки і інтернету давати знання дітям, які можна за два кліки отримати в телефоні, напевно, немає сенсу. Зараз вся світова спільнота, обговорює роль вчителя, роль школи. Парадигма змінюється, і зараз дітей потрібно готувати, що вчитися потрібно постійно", - сказала вона.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%