Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінфін пропонує спростити облікову політику підприємств

П'ятниця, 14 серпня 2015 14:15

Міністерство фінансів України пропонує визнати інвойс (рахунок-фактуру) первинним документом для здійснення бухгалтерського обліку та звітності. Про це йдеться на сайті відомства.

Міністерство фінансів активно працює над відновленням зростання економіки України, в тому числі за рахунок створенням сприятливого бізнесу та гармонізації законодавства зі стандартами європейських країн. В рамках імплементації деяких законодавчих актів Європейського Союзу у сферу бухгалтерського обліку та аудиту, Міністерство фінансів серед іншого внесло пропозицію про визнання рахунку-фактури первинним документом.

Відповідно до діючого законодавства, задля підтвердження факту здійснення господарської операції бухгалтерія має надати разом з договором акт про виконання робіт, податкову накладну, а також рахунок-фактуру. При цьому останній, на відміну від законодавства країн ЄС, сам по собі не є підтвердженням проведення господарської операції.

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», розроблений Міністерством фінансів, передбачає визначення первинного документа як документа, який містить відомості про господарську операцію, дає дозвіл або підтверджує  її здійснення.

Таким чином, рахунку-фактурі надається статус первинного документа за умов наявності підписів господарюючих суб’єктів, які брали участь у проведенні операції. Це значно полегшить первинний документообіг для вітчизняних підприємців та дозволить наблизити облікове законодавство України до стандартів Європейського союзу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%