Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні введуть електронний облік деревини

Понеділок, 04 квітня 2016 17:01

Державне агентство лісових ресурсів має намір з 1 липня впровадити єдину систему електронного обліку деревини для постійних лісокористувачів з метою зниження ризику підробки документів при реалізації лісозаготівельної продукції. Про це на прес-конференції повідомила перший заступник глави Держлісагентства Христина Юшкевич, передає УНІАН.

«У цьому році у нас головне завдання - впровадження єдиної системи обліку деревини. Ми розраховуємо на те, що вона запрацює з 1 липня. Вона унеможливить підробку документів », - сказала Юшкевич.

При цьому вона зазначила, що підприємства Держлісагентства реалізують всю деревину за спеціальною товарно-транспортної накладної, а інші лісокористувачі користуються накладними старого зразка. Держлісагентство пропонує впровадити єдину форму товарно-транспортної накладної, яка буде пов'язана з електронним обліком, з бухгалтерською системою і з сертифікатом походження лісоматеріалів.

«Якщо вся ця система запрацює, то ми зможемо мінімізувати тіньовий обіг деревини. Якщо його не буде, то і не буде можливості незаконно реалізовувати деревину », - додала заступник голови Держлісагентства.

За словами Юшкевич, Держлісагентство також розробило прозорий порядок продажу деревини, який враховує інтереси вітчизняних підприємств з обробки лісоматеріалів і знижує можливість незаконного продажу даної продукції.

Юшкевич розповіла, що в 2015 році лісова охорона зафіксувала понад 1,7 тис. Незаконних рубок, обсяг яких склав 24,1 тис. Куб. м, що принесло 84,7 млн ​​грн збитків. З них порушники в добровільному порядку відшкодували лише 4,6 млн грн, або 5% збитків. За цими фактами відомство передало 181 справу до правоохоронних органів. При цьому Держлісагентство привернуло до дисциплінарної відповідальності 1086 посадових осіб і звільнило 108 співробітників, в тому числі деяких керівників лісозаготівельних підприємств.

Юшкевич також зазначила, що останнім часом злочинні угруповання організовують напади на представників лісової охорони. Для вирішення цієї проблеми місцевих управлінь залучають до охорони лісу військовослужбовців, демобілізованих із зони проведення АТО.

Як повідомляв УНІАН, у зв'язку з недосконалим урахуванням в Україні зростає потенціал тіньової торгівлі деревиною. Обсяг тіньового ринку становить близько 20%, або 2 млрд дол. При загальному річному рубці в 14-15 млн куб. м обсяг «чорного» лісу досягає 3 млн куб. м.

В управлінні Держлісагентства знаходяться 73% лісів країни. Решта 27% належать іншим лісокористувачам, які, за офіційними даними, в рік рубають близько 1,5 млн кубометрів лісу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%