Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Додаткові доходи у короткостроковій перспективі чи перехід до системного підходу?

Понеділок, 17 березня 2014 13:47

Питання підвищення ставок деяких податків і зборів

За деревами і лісу не видно. Народна мудрість

Запропоновані зміни від Міністерства фінансів України щодо індексації ставок деяких податків і зборів на рівень інфляції (акцизний податок на алкоголь, тютюнові вироби і бензин, утилізаційний збір, податок на земельні ділянки, нормативна грошова оцінка та збір за користування радіочастотним ресурсом України) знаходяться у загальному тренді погіршення параметрів державного бюджету України та, відповідно, пошуку додаткових доходів.

Таке підвищення сприяє зростанню доходів бюджету у короткостроковому вимірі, проте в кінцевому випадку може мати негативний вплив для української економіки в довгостроковому.

Зростання цін на бензин та паливо, тютюнові вироби та алкоголь є каталізатором зростання цін і на інші товари та послуги та/або тіньової підпільної торгівлі.  Так, зростання цін на паливо та бензин становить вихідний момент у зростанні тарифів вантажоперевізників та у транспортуванні, що відображається на прямої собівартості промислової, сільськогосподарської продукції, торгівельної націнки при посередницьких операціях.

Якщо щодо тютюнових виробів та алкоголю, коли таке підвищення обґрунтовується соціальною необхідністю боротьби з цим злом, то це легше пояснюється спільноті. Проте щодо бензину та палива, то це напряму призводить до нового витку інфляції, зниженню рівня життя населення, оскільки відображається на вартості цін на різні товари і послуги.

Ми очікуємо на зваженість у прийнятті рішень «новим» урядом та парламентом, наголошуємо на необхідність прийняття законопроектів щодо змін ставок податків та зборів базуючись на «пакетних» принципах, коли всі зміни щодо державних та місцевих податків та зборів розглядаються та приймаються одночасно, ґрунтуючись на усіх необхідних макроекономічних розрахунках, що охоплюють короткострокові, середньострокові та довгострокові виміри аналізу. Зациклюючись на незначних речах та другорядному (при цьому здійснюючи кроки, що бентежать як бізнес, так і окремі домогосподарства), можна не побачити головного та ситуацію у цілому.

Необхідним параметром роботи та прийняття рішень на макроекономічному рівні повинна стати системність, яка потребує узгодження як тактичних, так і стратегічних завдань розвитку країни, врахування інтересів секторів економіки, домогосподарств та держави.

Марина Литвак

Директор з аудиту

Аудиторська фірма «Аксьонова та партнери»

Geneva Group International

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%