Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Норма про податок з грошових переказів з-за кордону існує вже 10 років

Середа, 29 травня 2013 10:03

Міндоходів надало роз’яснення щодо податку «для заробітчан»

 

Міністерство доходів і зборів України наголошує, що норма про визнання об’єктом оподаткування іноземних доходів, у тому числі грошових переказів з-за кордону, міститься в українському законодавстві вже більше 10 років. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Відповідна норма була передбачена спочатку Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 р., а потім увійшла до Податкового кодексу, який набрав чинності з 1 січня 2011 р. Зокрема, діюче законодавство передбачає, що при отриманні таких доходів громадянин має подати річну декларацію, в якій зазначити отриману суму та, відповідно, сплатити з неї податок на доходи фізичних осіб. Відповідно до Податкового кодексу, кошти, які перераховані з-за меж України на поточні чи карткові рахунки громадян вважаються іноземними доходами.

Ставка податку залежить від суми отриманих коштів. Якщо сума перевищує десятикратний розмір мінімальної місячної зарплатні (у січні-листопаді 2013 р. – 1147 грн.), застосовується ставка 17%, в інших випадках – 15%.  При цьому Податковий кодекс передбачає, що у разі наявності міжнародних договорів, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном.

Тобто, громадяни України, які у 2012 році отримували будь-які оподатковувані доходи з іноземних джерел, у тому числі перекази з – за кордону, повинні були включити такі доходи до складу загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня 2013 р. подати річну податкову декларацію. За підсумками деклараційної кампанії поточного року громадяни збільшили задекларований обсяг іноземних  доходів, отриманих у 2012 р., у вісім разів – до 9 млрд. грн. (за 2011 р. було задекларовано 1 млрд. грн.). Сплата податку з таких заробітків зросла майже вп’ятеро, і склала 580 млн. грн.

З огляду на активну суспільну дискусію з приводу оподаткування грошових переказів з-за кордону, Міністерство доходів і зборів України підкреслює, що мова йде не про запровадження нового податку, а про виконання прямої норми закону, яка діє з 2003 р.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%