Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Залік податків в рахунок переплати - право чи обов'язок податкової?

П'ятниця, 31 травня 2013 15:17

 

Постанова Харківського апеляційного адміністративного суду від 19.02.2013 р. Справа №820/486/13-а.

Ситуація виникла у зв'язку з новими правилами подання декларації та сплати податку на прибуток, встановленими з 01.01.2013 р. Мова йде про те, що платники податку на прибуток підприємств, які, починаючи з 2013 р., подають тільки річну податкову декларацію, повинні були сплатити в січні - лютому 2013 р. авансовий внесок з цього податку у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев'ять місяців 2012 р.

Ситуація: підприємство розрахувало платіж за авансовим внеском з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 100 грн (умовно). Станом на 15.01.2013 р. (за дев'ять місяців 2012 р.) у нього є переплата з податку на прибуток у розмірі 150 грн (умовно).

Що робить підприємство? Воно звертається до СДПІ з письмовою заявою про зарахування суми авансового платежу з податку на прибуток у розмірі 100 грн в рахунок переплати з податку на прибуток.

Як на це реагує податковий орган? СДПІ відмовляє з посиланнями на Наказ ДПСУ від 21.12.2011 р. №1171 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей подання декларації з податку на прибуток та сплати податку в 2013 р.» та Наказ Мінфіну від 17.01.2013 р. №19, яким внесені зміни в частині класифікації доходів бюджету.

Рішення суду: суд однозначно займає позицію платника податку і приходить до наступних важливих висновків.

Висновок 1. Джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є, зокрема, суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів (п. 87.1 ПКУ). Причому як сплата грошових зобов'язань, так і погашення податкового боргу платника податків за відповідним платежем можуть бути проведені:1) за рахунок надміру сплачених сум такого платежу - без заяви платника;

2) за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів - на підставі відповідної заяви платника.

Тому в даному випадку СДПІ повинна була самостійно без жодної заяви підприємства зарахувати суму надміру сплаченого ним платежу з податку на прибуток у рахунок авансового платежу з податку на прибуток.

Висновок 2. У вищенаведеному податковому роз'ясненні ДПСУ (у питанні №17) вказує на досить однозначне бажання повернути надміру сплачені суми податку відповідно до вимог ст. 43 ПКУ. Тому ясно, що при розрахунку узгодженої суми грошових зобов'язань з метою сплати авансових внесків з податку на прибуток надміру сплачені суми з цього податку органи ДПС враховувати не планують.

Що стосується змін у бюджетній класифікації, то тут можна зрозуміти податкові органи - відкриваються нові рахунки для авансових внесків, тому й звітувати перед бюджетом значно легше, коли є сплачені суми податків і зборів. А решту (переплати за відповідними податками) можна буде повернути протягом певного часу. Одно из главных преимуществ онлайн-казино Покерматч — это огромный выбор азартных развлечений. Играть в слоты покерматч можно на официальном сайте.

До речі, ситуація дуже нагадує проблеми, що виникли при переході зі сплати пенсійних внесків на сплату ЄСВ, - судові спори тривають до цих пір. Але, заручившись певною практикою, суди в ситуації переходу сплати податку на прибуток на авансові платежі проблему з відкриттям нових рахунків не угледіли.

Так, колегія суддів зазначає: по-перше, згадані зміни внесені пізніше податкового періоду, протягом якого виникло спірне зобов'язання з податку на прибуток підприємства (йдеться про переплату, що виникла за результатами дев’яти місяців 2012 р.), по-друге, джерела сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків визначені виключно нормами податкового законодавства, а положення в частині змін до бюджетної класифікації (Наказ Мінфіну №19) деталізують механізм зарахування таких коштів до державного бюджету і спірних відносин у цій справі не стосуються.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%