Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ДФС вимагає сплатити податки від підприємств, рахунки яких заблоковано НБУ

Четвер, 25 лютого 2016 12:32

У Державній фіскальній службі заявили, що підприємства, які потрапили під санкції РНБО мають сплатити податки за 2015 рік. Разом з тим, в Національному банку України повідомили, що банківські рахунки цих підприємств заблоковано, повідомляє УНН.

Зокрема в НБУ зазначили, що банківські рахунки санкційних підприємств заблоковано відповідно до постанови від 01.10.2015 року № 654 “Про забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних економічних та інших спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

При цьому в Нацбанку пояснили, що не мають можливості зняти обмеження та розблокувати рахунки цих підприємств для сплати податків у Державний бюджет, оскільки така функція належить до Ради Національної безпеки та оборони України.

“Згідно з Законом України "Про санкції“ рішення щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій приймається Радою національної безпеки та оборони України”, — зазначили в НБУ.

В той же час, в РНБО заявили, що вони також не мають таких повноважень в односторонньому порядку.

“Відповідно до частини першої статті 5 Закону України "Про санкції“ пропозиції щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій виносяться на розгляд Ради Національної безпеки і оборони України Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Національним банком України, Службою безпеки України”, — заявили в РНБО.

Попри це, в Державній фіскальній службі, а також Міністерстві економічного розвитку та торгівлі наголосили, що санкційні підприємства у будь-який спосіб мають сплатити податки за 2015 рік, навіть за умови блокування їх рахунків. Проте пояснити як саме це зробити, в жодному з відомств пояснити не змогли, пояснюючи, що це питання належить компетенції Мінсітерства фінансів України.

УНН продовжує очікувати відповідь від Міністерства фінансів України щодо роз’яснення механізму сплати податків до Держбюджету за умови заблокованих банківських рахунків.

Тим часом, санкційні підприємства не можуть сплатити податки, розмір яких сягає понад 60 млн грн, що приблизно відповідає 43 тисячам мінімальних заробітних плат. Крім того, вони також не можуть отримати від державних органів обгрунтування введених санкцій. Оскільки жодного рішення суду, яке б свідчило про неправомірну діяльність вказаних підприємств немає,санкційні підприємства наполягають на тому, що санкції РНБО було введено безпідставно.

Як пояснив УНН доктор юридичних наук, член Науково-консультативної ради при Вищому адміністративному суді України Данило Гетьманцев, дії РНБО та усіх інших державних органів, які перешкоджають сплаті податків у Державний бюджет можна кваліфікувати як злочин проти України, оскільки дії конкретних посадових осіб нанесли державі збитки в особливо великому розмірі.

“І це злочин, злочин тих, хто приймав ці санкції, злочин тих, хто не розробив документи на реалізацію цих санкцій, злочин тих, хто включав взагалі операторів, які жодного відношення не мають до тероризму у цей список. Це злочин, який має конкретні цифрові показники шкоди, які зараз заподіяні державному бюджету”, — заявив Д.Гетьманьцев.

Нагадаємо, у вересні РНБО своїм рішенням застосував тимчасові санкції до підприємств та фізичних осіб, які на думку РНБО, можуть негативно впливати на Україну або пов’язані з російським капіталом. Так, під дію санкцій РНБО потрапили 105 компаній, що мають російську та кримську реєстрацію, а також дві українські компанії, які виявилися операторами державних лотерей України.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%