Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Мінфіні обіцяють «абсолютно прозоре» відшкодування ПДВ автоматом

Субота, 24 вересня 2016 13:36

Проектний офіс реформ при Міністерстві фінансів запропонував в змінах до Податкового кодексу значно скоротити і зробити прозорим процес автоматичного відшкодування ПДВ (податку на додану вартість). Новину повідомляє «Економічна правда».

Про це в розповіла голова офісу Яна Бугрімова.

«Ми запропонували робочій групі абсолютно інший процес. Його, до речі, схвалили всі, крім ДФС. Кожен етап відшкодування буде проходити без заминок, якщо не зазначено інше», - підкреслила вона.

Бугрімова уточнила, що сама процедура «не змінюється, але стає абсолютно прозорою».

«Перевірки залишаються, але система буде працювати за принципом noobjection (дослівний переклад з англ. — немає заперечень — ред.). Зараз кожен етап процесу відшкодування є перепусткою на наступний етап. У новій системі сума буде йти на відшкодування автоматом, якщо не були зроблені будь-які дії, здатні цей процес зупинити. Простіше кажучи, якщо протягом строку, відведеного на перевірку, тобто 30 днів, фіскальна служба не виписала податкове повідомлення про те, що знайдені проблеми у заявленій до відшкодування ПДВ, ця сума автоматом, без необхідності вчинення якоїсь дії з боку інспектора ДФС, йде в Держказначейство на відшкодування», - підкреслила чиновниця.

На сьогоднішній момент головна проблема відшкодування ПДВ у тому, що до того, як озвучені ДФС цифри потрапили в чергу на відшкодування, проходить тривалий процес.

Хоча голова ДФС регулярно звітує про те, скільки держава відшкодувала бізнесу, при цьому завжди знаходяться ті, кому не відшкодували, і ті, кому незаконно відшкодували.

«Платники подають заявки, які перевіряють фіскали, на підставі перевірок формуються реєстри, передаються дані в Держказначейство (ДКУ). Весь цей ланцюжок від заявки до подачі в ДКУ — непрозорий. Скільки заявок було подано? Який відсоток з них потрапив до реєстру? Які заявки потрапили до реєстру, але не були подані до Держказначейства? Ми цього не бачимо. І це все дорого — на кожному етапі може бути суперечка, позов до суду і пов'язані з цим зловживання», - нагадала Бугрімова.

Вона нагадала, що при нинішній системі податкова має провести перевірку, підтвердити, що ПДВ «хороший», і подати його на відшкодування.

За її словами, «всі зловживання відбуваються саме на етапі перевірки податкової».

«Ми намагаємося мінімізувати ризик того, що не буде пропущений «хороший» ПДВ. Тобто зробити так, щоб білий бізнес продовжував працювати в нормальних умовах», - резюмувала Бугрімова.

У свою чергу Мінфін, отримавши доступ до баз, у разі виникнення якихось сумнівів зможе контролювати ці процеси і втручатися. 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%