Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні ліквідували податкову поліцію

Понеділок, 26 грудня 2016 12:34

Депутати Верховної Ради схвалили в другому читанні і в цілому законопроект № 5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (для поліпшення інвестиційного клімату в Україні)», на підставі якого ліквідовується податкова міліція і передбачено створення єдиного реєстру ПДВ. Про це 26 грудня повідомляє кореспондент ubr.ua

За прийняття документи висловилися 240 депутатів. Нині документ знаходиться на підписі у президента. Експерти прокоментували ухвалений законопроект. За словами старшого юриста компанії Інни Копальня, окрім безлічі уточнювальних моментів, таких як встановлення термінів проведення перевірок, введення податкових канікул для певних категорій суб'єктів господарювання і удосконалення електронного адміністрування ПДВ, ухвалений закон містить декілька важливих нововведень.

В першу чергу, це - ліквідація податкової міліції. «Проте зараз важко оскільки функції, чисельний склад, відповідальність співробітників нового фіскального підрозділу будуть передбачені окремим законом, який досі не прийнятий. Проте, надія на те, що взаємовідносини з фінансовою поліцією будуть чистіші і простіші, ніж з їх попередниками, у платників податків є», - констатує Інна Копальню.

Друге - удосконалення електронного обміну інформацією з податковими органами. Документ припускає введення повноцінного електронного кабінету платника податків, публічних реєстрів (реєстру заяв на бюджетне відшкодування ПДВ і тимчасового реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування).

«Цей закон реалізує намір максимально перевести взаємовідносини з фіскальними органами в цифровий простір, потреба в чому виникла вже досить давно, оскільки це не лише мінімізує тимчасові витрати обох сторін цих правовідносин, але і сприяє узагальненню інформації і спрощенню доступу до неї», - розповідає Інна КопальнюДокумент передбачає введення автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки міри ризиків, достатніх для зупинки реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Тобто, реєстрація податкової накладної може бути зупинена до ухвалення відповідного рішення уповноваженим органом.

«Критерії оцінки міри ризиків, достатніх для зупинки реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, визначатимуться центральним органом виконавчої влади, який забезпечує і реалізує державну фінансову політику. Тобто по аналогії з фінансовою поліцією доки важко спрогнозувати вплив цієї норми на платників податків, оскільки повноцінна реалізація цього положення можлива тільки після прийняття ряду підзаконних нормативно-правових актів», - відмічає експерт.

За її словами, у будь-якому випадку, подібна ініціатива сприймається негативно оскільки «є побоювання відносно можливих зловживань з боку посадовців при реалізації наданого права і відсутність реальної можливості зняти таку зупинку і продовжити реєстрацію».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%