Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аграрії скаржаться на блокування додаткових ПДВ-рахунків

Четвер, 12 січня 2017 12:16

Сільгосппідприємства знову втрачають реальні гроші. Hubs.

«Всеукраїнська аграрна Рада» (ВАР) отримала чимало звернень від господарств, додаткові рахунки ПДВ яких заблоковані, хоча за попередньою інформацією їх повинні були закрити 31 січня, адже операції з ПДВ діють до 15 січня за операціями, здійсненими в грудні 2016 року, — повідомила сьогодні прес-служба асоціації.

Голова податкового комітету Громадської ради при МЕРТ Ольга Богданова повідомляє, що перші дзвінки щодо блокування ПДВ-рахунків вона отримала 2 січня і початку розцінювати це як «неправомірні дії щодо деяких підприємств, але тепер чітко зрозуміло, що це заплановані дії ГФС для того, щоб зібрати подвійну плату з певних підприємств».

«Безумовно, всі ці дії є антиконституційними і протизаконними. Компанії, які зараз реєструють податкові накладні поповнюють основні ПДВ-рахунку, тобто підприємство перевело, наприклад, 1 млн грн і зареєструвало податкові накладні. Коли ж вони подадуть декларації, їм розблокують ці додаткові ПДВ рахунку, і вони будуть змушені заплатити той же 1 млн грн за додатковий ПДВ рахунок, щоб з цього мільйона повернути долю на власний спецрахунок», — розповідає Богданова.

Як підкреслюється в повідомленні ВАР, на що варто звернути увагу, ГФС своїми листами від 28.12.2016 №22601/5/99-99-15-03-01-16 і від 30.12.2016 №22780/5/99-99-12-02- 01-16 звернулася до Державної казначейської службі України з вимогою заблокувати рахунки у системі електронного адміністрування ПДВ, які додатково відкриті у відповідності з пунктом 2001. 2 статті Податкового кодексу України, однак цих листів у відкритому доступі немає.

Богданова зазначила, що це чітко сформований план, і подібна ситуація мала місце в минулому році, коли був встановлений ліміт для «спрощенців» у розмірі 20 млн, а з 2016 р. встановлювався ліміт у 5 млн грн. Вже в січні ГФС оприлюднила лист, де зазначалося, що всі, у кого дохід вище 5 млн грн за 2015 рік не є платниками єдиного податку в 2016 р. Проте, ситуацію вдалося вирішити з допомогою численних звернень до президента, в результаті чого ГФС відкликала свій лист.

Водночас, голова комітету парламенту з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна  нагадує на своїй сторінці в Facebook, що згідно із Законом №1791-VIII «ПРО внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» рахунки в СЕА ПДВ закриваються з дня, наступного за граничним строком сплати податкових зобов'язань по грудень 2016 р.: для платників, що вибрали квартальний податковий період — за четвертий квартал 2016 року. Тому це — 31 січня 2017 року для сільськогосподарських товаровиробників, які застосовують місячний податковий період з 20 лютого 2017 р. для сільськогосподарських товаровиробників, які застосовують квартальний податковий період.

«Тобто ніяких новорічних сюрпризів, які зараз підсовують платникам податків у вигляді підзаконних актів, не повинно бути. Ми навмисно в Комітеті виписували норми про перехід с/г виробників зі спецрежиму на державну підтримку, таким чином, щоб не зганьбити їх виконання з боку ГФС. З ГФС, Мінфіном, членами профільного аграрного комітету та представниками галузі разом і виписували. Але вийшло те, що вийшло. Фіскали нас або не почули, або зробили вигляд, що зрозуміли», — підкреслила пані Южаніна.

У ВАР також додають, що опитування фермерів з усієї України показали, що ситуація зараз дуже складна: рахунки були заблоковані без усякого попередження, і ні ГФС, ні Казначейство не пояснюють ситуацію взагалі.

«Ця проблема реально існує, і її потрібно негайно вирішувати, адже підприємства втрачають реальні гроші. «Всеукраїнська аграрна Рада» спільно з іншими найбільшими аграрної асоціаціями направили звернення в Державну фіскальну службу і Міністерство фінансів, і чекаємо офіційних пояснень», — резюмували в об'єднанні.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів ініціював скасування спеціального режиму ПДВ для аграріїв з 1 січня 2017 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%