Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні зміняться правила консультацій з податківцями

Четвер, 19 січня 2017 11:56

З 1 квітня всі консультації треба заново отримувати.

Зміни до Податкового кодексу, внесені законом №1797 передбачають новий порядок надання податкових консультацій. Ці норми набирають чинності з 1 квітня 2017 року. За матеріалами УБР.

Як пояснив партнер Crowe Horwath AC, директор Палати податкових консультантів Віталій Смердов, узагальнюючі податкові консультації буде видавати Мінфін.

Зміна порядку надання індивідуальних податкових консультацій органами ГФС, визначеного статтями 52, 53 ПКУ, полягає в корекції термінів надання таких консультацій. Зокрема, замість 30 днів буде 25, але з можливістю продовження строку на 10 днів.

Податківці підготували узагальнюючу податкову консультацію

"Тобто, за фактом терміни збільшилися", — зазначає Віталій Смердов.

Важливою новацією є обов'язок податківців консультувати з питань, що не стосуються безпосередньо податків, але належать до сфери контролю ДФС. Наприклад, питання застосування РРО, законодавства з ЗЕД або валютного контролю.

Крім того, зникне така форма, як електронна консультація. Рекомендації податківців можна буде отримати тільки в письмовому або усному вигляді.

Враховуючи на те, що нові правила вступлять в силу з 1 квітня, всі індивідуальні податкові консультації (електронні чи письмові), отримані до 31 березня 2017 року, можна буде застосовувати лише до кінця 2017 року.

З 1 січня 2018 року вони перестануть захищати платників від фінансової відповідальності (п. 39 підрозділ 10 розділу ХХ ПКУ).

Як будуть перевіряти український бізнес у 2017 році

Справа в тому, що з квітня всі письмові індивідуальні консультації підлягають реєстрації в єдиній базі даних на сайті ДФС, що неможливо зробити для вже виданих роз'яснень.

"Тому краще отримати нове роз'яснення вже після 1 квітня 2017 року, щоб спокійно працювати в наступному році", — говорить Віталій Смердов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%