Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бюджетні ігри. Ставка на ПДВ і податок з обороту

Середа, 07 серпня 2013 16:55

Бюджетні втрати від податку на додану вартість компенсують податком з обороту. Програє споживач.

Міндоходів форсованими темпами продовжує реформувати оподаткування. Слідом за прийняттям закону про трансферне ціноутворення і активним просуванням ініціативи, що стосується зниження навантаження на фонд оплати праці, відомство оприлюднило законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого вдосконалення оподаткування податком на додану вартість». За оцінкою старшого менеджера відділу податкового та юридичного консультування ТОВ «КПМГ-Україна» Віктора Шекери, оприлюднений документ не можна віднести до рядових струсів, які практично щодня відчувають платники податків у зв’язку зі змінами окремих статей Податкового кодексу, роз’ясненнями та листами ДПСУ і Міндоходів. Адже проект вносить кардинальні та далекосяжні зміни в режим оподаткування ПДВ.

Роздвоєння ПДВ або додаткові клопоти платникам податків.

Юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Тетяна Мацюк серед найбільш важливих нововведень називає скасування правила «першої події» для ПДВ, зниження ставки ПДВ до 9 % з 1 січня 2014 року, фактичне введення податку з обороту в розмірі 1–2 % та анулювання пільг для виробників сільгосппродукції. Значне зниження ставки ПДВ стало найбільш помітним і резонансним нововведенням. Однак за цим, на перший погляд очевидним, бонусом для бізнесу ховається введення так званої додаткової ставки. Тобто – замість одного податку на додану вартість бізнес отримає два, кожен з яких передбачає ведення окремого обліку і формування податкових декларацій.

«Принципи нарахування та сплати до бюджету основного ПДВ залишаються незмінними: від суми податкових зобов’язань підприємство буде віднімати податковий кредит, позитивну різницю сплачувати до бюджету, а негативну – заявляти до відшкодування, – уточнює старший юрист АО Arzinger Світлана Язикова. – ПДВ, нарахований за додатковою ставкою, буде сплачуватися до бюджету незалежно від суми податкового кредиту. Тобто, додатковий ПДВ до сплати за рахунок податкового кредиту підприємства зменшувати не зможуть». За оцінкою співрозмовниці ЛІГАБізнесІнформ, за пропонованими змінами явно читається необхідність забезпечити поповнення бюджету за будь-яких обставин, тому що найбільш відчутним економічним наслідком подібних реформ стане гарантоване надходження 1–2 % від загальної вартості всіх оподатковуваних операцій. Фактично, знизити рівень таких відрахувань бізнес зможе тільки за рахунок зменшення свого обороту.

«Якщо ПДВ і податок на прибуток при певному структуруванні діяльності можуть практично не сплачуватися до бюджету, то податок з обороту буде вноситися незалежно від результатів діяльності суб’єкта господарювання. Тому введення податку з обороту скоріше призведе до збільшення податкового навантаження» – підсумовує Тетяна Мацюк. Відповідно, держбюджет отримає ефективний компенсаторний механізм, що дає змогу нівелювати втрати від зниження інших податків і зборів. Зокрема, юрист АК «Коннов і Созановський» Ірина Павлюк нагадує про підготовлювані законопроекти, спрямовані на зменшення навантаження на фонд оплати праці та врегулювання сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). «У них пропонується диференційоване зменшення ставок податку на доходи фізосіб, включення ЄСВ до складу єдиного податку для платників податків першої та другої групи, а також зменшення розміру ЄСВ до 18 %, – зазначає співрозмовниця ЛІГАБізнесІнформ. – Оскільки такі зміни призведуть до зменшення надходжень до бюджету, поява законопроекту, спрямованого на компенсацію даних втрат, є закономірною». У Міндоходів, у разі втілення в життя намічених реформ ПДВ, розраховують збільшити дохідну частину бюджету на 22 млрд грн.

Для багатьох бізнесів фіскальне навантаження тільки збільшиться.

Вплив запропонованих нововведень на різні сфери бізнесу експерти оцінюють неоднозначно. «Навантаження на підприємства, які сьогодні сплачують ПДВ за ставкою в 20 %, потенційно зменшиться. Це особливо відчують компанії, сума податкових зобов’язань яких значно перевищує обсяги податкового кредиту, – пояснює Світлана Язикова. – Але підприємства, податковий кредит яких вище зобов’язань, навпаки, зіткнуться зі збільшенням навантаження». На думку співрозмовниці ЛІГАБізнесІнформ, найменш вигідними нові правила будуть для компаній, що здійснюють операції за нульовою ставкою (експорт та реекспорт товарів, міжнародні перевезення). Такі платники сплачуватимуть до бюджету 1 % «додаткового» ПДВ з обороту, а позитивного впливу від зниження основної ставки не відчують.

Також набуття чинності законопроектом обіцяє збільшення податкових відрахувань експортерам, які використовують у своїй діяльності офшори. «Введення додаткового ПДВ в 1 % для поставок в юрисдикції з низьким податковим навантаженням, де ставка податку на прибуток менше, ніж в Україні, на 5 % і більше, негативно вплине на експортерів, – відзначає старший менеджер відділу податкового та юридичного консультування ТОВ «КПМГ-Україна» Віктор Шекера. – За таких поставок у даний час застосовується нульова ставка ПДВ. Тому новація неминуче спричинить збільшення податкового навантаження на експортно-орієнтовані галузі, такі, як металургія, хімічна і харчова промисловість».

Нові правила будуть невигідні й сільгоспвиробникам. «Раніше вони звільнялися від ПДВ, а всю позитивну різницю між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом могли використовувати у власних потребах, – уточнює Тетяна Мацюк. – Проект пропонує сільгоспвиробникам віддавати до бюджету 10 % такої позитивної різниці. Враховуючи обсяги операцій сільгоспвиробників у нашій державі, ці 10 % зможуть додатково приносити до бюджету значні суми».

Можливий вплив нововведень на бізнес і бюджет.

І якщо зниження податкового навантаження відчують лише деякі бізнеси, то клопоту з податковою звітністю додасться усім. За оцінками Віктора Шекери, необхідність ведення окремого податкового обліку та роздільного формування податкових декларацій з основної (9 %) та додаткової (2 %) ставок ПДВ значно ускладнить життя підприємствам. При цьому помилки в обліку і звітності за новими правилами контролюючі органи можуть використати як привід для штрафів та донарахування ПДВ.

Товари не подешевшають.

Враховуючи, що вартість усіх товарів або послуг включає ПДВ, найбільш хвилюючим питанням для громадян сьогодні стає взаємозв’язок між зниженням даного податку і рівнем цін у роздробі. «Оскільки ПДВ – податок непрямий, фактичне навантаження з його сплати завжди несе кінцевий споживач, – відзначає старший юрист АО Arzinger Світлана Язикова. – Тому було б логічно припустити, що його зменшення призведе до зниження цін на товари і послуги. Однак у поточній економічній ситуації та з урахуванням сплачуваного за будь-яких обставин додаткового ПДВ з обороту такі наслідки здаються малоймовірними».

Так як зниження ПДВ до 9 % буде супроводжуватися введенням додаткової ставки в 1–2 %, що справляється на всіх етапах руху товару, роздрібні ціни можуть залишитися на попередньому рівні.

У свою чергу, юрист АК «Коннов і Созановський» Ірина Павлюк підкреслює, що на формування вартості товарів і послуг буде впливати кількість ланок у ланцюжку їх виготовлення або надання, адже нова ставка з обороту на кожному етапі буде на 1–2 % збільшувати вартість. Юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Тетяна Мацюк не виключає, що можливі втрати від введення податку з обороту бізнес постарається компенсувати за рахунок кінцевого споживача, підтримуючи рівень рентабельності за рахунок підвищення вартості товарів та послуг. Також, на думку Ірини Павлюк, рівень цін залежатиме від внутрішніх рішень постачальників, як це було в період звільнення консультаційних та подібних послуг від ПДВ. Тоді далеко не всі підприємства знизили вартість своїх послуг на 20 %. Тому зниження ПДВ, скоріше за все, практично не позначиться на витратах споживачів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%