Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Обов'язкове декларування доходів породить «стукацтво», – економіст

Середа, 10 травня 2017 20:32

У зв'язку з обов'язковим декларуванням доходів громадяни України повідомлятимуть фіскальні органи про прибутки своїх рідних та знайомих – так, як це роблять на Заході, передає «24 канал».

Ймовірне впровадження обов'язкового декларування доходів не потребуватиме додаткових витрат на утримання апарату, покликаного займатися перевірками поданих декларацій. Громадяни залюбки доповідатимуть контролюючим органам про те, які покупки здійснили їхні сусіди чи близькі. Таку думку в інтерв'ю для сайту «24» висловив економіст Олександр Охрименко.

«Якщо ви купили мопед і оплатили його готівкою, а цей мопед помітив ваш сусіда – будьте готові, що він повідомить про це у податкову. Думаю, за такі доноси податкова ще й премії виплачуватиме. Колись така система впроваджувалася у Латвії, і від неї спочатку був шок. А зараз вже нічого – всі звикли…» – говорить він.

Охрименко також зазначає, що спроби ухилитися від сплати податків носять інтернаціональний характер. «У німців, наприклад, є своя система, як показати доходи. Нам практично пропонують її запозичити. І навчитися, як «малювати» доходи, обманювати, «стукати» один на одного», – каже експерт.

І додає: намагання приховати прибутки «на Заході називається красиво: «оптимізація системи оподаткування». Є низка адвокатів, які саме на цьому спеціалізуються. І хоча це незаконно, це поширена практика. «Відмити» доходи коштує від 3 до 10%. Якщо гроші дуже «брудні», це буде дорожче, якщо мова йде про «білі» офшори – дешевше. До ваших послуг в Європі – так звані «бізнес-консультанти». Наші олігархи, бізнесмени їхніми послугами також користуються – наймають людей, здатних довести, що чоловік дійсно чесно заробив свої мільйони… Але це має сенс для крупного бізнесу. Наймати правників, які легалізують ваші сто тисяч доларів – м'яко кажучи, нереально», – переконаний Охрименко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%