Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як отримати податкове повернення за кошти, віддані на благодійність

Неділя, 20 серпня 2017 16:21

Про це сайту «Сьогодні» розповіла Галина Хоменко - директор відділу People Advisory Services компанії EY.

Люди, які займаються благодійністю, можуть претендувати на податкову знижку. Правда потрібно зробити пожертвування (майнове) або зробити благодійний внесок виключно неприбутковій організації, яка на дату перерахування коштів або передачі майна внесена до реєстру неприбуткових організацій, статутні документи та діяльність яких відповідають вимогам, відповідають Податковому Кодексу (що не завжди можливо).

Якщо умови для надання податкової знижки виконуються, вам потрібно буде зібрати копії правовстановлюючих документів, що підтверджують статус цієї організації, прикласти до них копії договору про пожертву, квитанції про оплату з чітким зазначенням призначення платежу, документів, що підтверджують вартість внесеного майна (для негрошових пожертвувань), інших документів, що підтверджують фактично понесені витрати.

При цьому не має значення з якою періодичністю проводилися пожертвування,розрахунок ведеться за рік, а повернення може бути в розмірі, що не перевищує 4% суми загального оподатковуваного доходу платника податку за звітний рік. Так, якщо меценат з зарплатою 30 тис. грн. щомісяця жертвує 1 тис. грн, тобто 3% від загального річного доходу, то держава поверне йому цю тисячу гривень. Коли благодійники розуміють,скільки документів їм потрібно зібрати, як правило, відмовляються від повернення. Але якщо мова йде про суттєві суми, то в цьому є сенс.

Варто пам'ятати, що на податкову знижку може претендувати резидент України, який офіційно працевлаштований (оскільки повернення частини сплаченого його роботодавцем прибуткового податку обчислюється з офіційної зарплати »грос»), і має реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%