Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Крига скресла. В Україні знизять портові збори

Четвер, 07 вересня 2017 16:00

6 вересня, уряд України прийняв рішення про зниження з 2018 року норми відрахування чистого прибутку держпідприємства Адміністрація морських портів України (АМПУ) з 75% до 50%.

Це дозволить з 1 січня 2018 року знизити до 20% ставки корабельного, канального, маякового, санітарного, якірного, причального і адміністративного портових зборів, пише Новое Время.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, українські порти – дорогі, і бізнес постійно ставить питання про зниження плати. "Ми зменшуємо збори, щоб зробити порти більш конкурентними", - прокоментував голова уряду прийняту на засіданні Кабміну в середу відповідну постанову.

Згідно з новою постановою, Міністерство інфраструктури спільно з Мінекономрозвитку, Державною регуляторною службою і Мінюстом повинні в двомісячний термін вжити заходів щодо зниження зазначених зборів.

У пояснювальній записці до проекту йдеться про те, що портові збори становлять близько 68% чистого доходу АМПУ, тому підвищення урядом норми відрахування чистого прибутку держпідприємств в кінці 2015 року зі 30% до 75% унеможливило зниження тарифів.

Консультант Центру транспортних стратегій Андрій Ісаєв зазначає, що портові збори в українських портах найвищі в Чорноморському басейні, і набагато вищі, ніж країнах – конкурентах України на експортних ринках. Так, наприклад, вартість заходу судна в порт Південний в 4,5 раза вища, ніж у портів, що перевалюють вугілля і ЗРС (Хей Поінт в Австралії, Ванкувер в Канаді, Тубарао в Бразилії).

Оскільки вартість суднозаходу включається в ціну товару, то його висока ставка знижує конкурентоспроможність українського експорту і робить більш дорогим імпорт. "Це означає, що наші експортери платять за транспортування руди на $1-1,5 більше ніж їх конкуренти лише  коштом більш дорогого суднозаходу. А ми, як споживачі електроенергії, платимо більше за імпортне вугілля, з якого ця електроенергія виробляється ", - пояснює Ісаєв. Тому, зниження портових зборів – однозначно позитивний крок.

Це довгоочікуване і потрібне рішення, підтримує аналітика директор юридичної компанії LeGran.TT Тетяна Титаренко. За її словами, тепер, після офіційного оприлюднення постанови і її направлення в МІУ, протягом двох місяців профільному міністерству необхідно зібрати тарифну раду, після якої МІУ має визначити розміри знижок. "Тут варто зазначити, що озвучені в постанові "до 20%" – аж ніяк не затверджений фінальний розмір знижки. Це – верхня межа можливого зниження. А ось 3% або 20% – вирішить тарифна рада", - пояснює вона.

Далі. Після тарифної ради МІУ готує проект наказу про внесення змін до наказу № 316 від 27.05.2013 про порядок справляння і розміри ставок портових зборів. Він направляється до центральних органів виконавчої влади – Мінекономіки, Мінфіну, Мін'юсту і Кабміну на погодження. Після отримання всіх погоджень і розпорядження Кабміну про його погодження, нововведення будуть прийняті і набудуть чинності з 1 січня 2018 року.

Експерти прогнозують, що зниження портових зборів дозволить знизить вартість імпорту, збільшить конкурентоспроможність українського експорту, а також підвищить привабливість українських портів для транзитних вантажів. "Однак, з огляду на те, наскільки портові збори в Україні вище, ніж у сусідів, це тільки перший крок, а кінцевою метою має бути приведення вартості суднозаходу до рівня наших сусідів і конкурентів", - упевнений Ісаєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%