Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чому бізнес скаржиться на систему блокування податкових накладних

Середа, 20 вересня 2017 16:48

З першого липня цього року в Україні запрацювала система автоматичного блокування податкових накладних.

Вона необхідна для того, щоб у країні належним чином працювала система автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Планувалося, що вона без втручання людей блокуватиме схеми шахраїв, які намагаються не сплачувати податки. Натомість, вона почала блокувати роботу малого та середнього бізнесу, зокрема того, що займається виробництвом, пише НВ.
 
Система автоматичного блокування розроблена для того, щоб визначати потенційні порушення за допомогою комп’ютерної програми. Підозрілі операції блокуються ще на стадії реєстрації податкової накладної. Після цього неможливо сформувати податковий кредит.
У Державній фіскальній службі переконують, що при цьому вона не тисне на бізнес. "ДФС нічого самостійно не блокує. Це блокує автоматична система, яка визначена на основі критеріїв, затверджених наказом Мінфіну. Бізнес має можливість довести реальність своїх операцій. Тому він формує певний пакет документів і надає ці документи до комісії ДФС", – зазначає Наталія Непряхіна, прес-секретар Державної фiскальної служби. 
 
Здавалося б, усе йде добре. Та представники бізнесу так не вважають. "Фактично ми сьогодні бачимо, що більшість підприємств, які підпадають під блокування, – це підприємства реального сектору економіки. Тобто це майже всі виробники, що відносяться до середнього рівня розміру як платники податків. І вони зупиняються. Тобто фактично ми зупиняємо реальну економіку", – констатує Ольга Богданова, партнер компанії Crowe Horwath AC Ukraine.
 
За словами Iрини Кулешової, технiчного директора з питань податкiв Baker Tilly Accounting Services, залишилось блокування накладних за передоплатою: "Там критерій стоїть такий, що якщо платник податків не отримував товару з таким кодом, відповідно, він не може задекларувати податкову накладну і отримати податковий кредит". Вона додала, що таким чином вимиваються гроші що у одного, що у іншого.
Інша проблема, що після блокування податкових накладних комісії, які розглядають ці блокування не дають вичерпної відповіді, чому накладна заблокована, стверджує Альгірдас Шемета бізнес-омбудсмен.
"Це не дає можливості підприємству пояснити або надати додаткові документи, щоб податкова накладна була розблокована", – підкреслює Шемета.

"Мені здається, що правильний крок або правильний рух у ситуації з системою блокування – це намагатись її вдосконалити так, щоб якомога менша кількість сумлінних платників від цього страждали", – говорить Володимир Котенко партнер E&Y в Українi.

Вихід із ситуації підприємці  бачать у тому, щоб подовжити тестування системи, допоки вона не стане ловити шахраїв замість чесних підприємців. У цьому їх підтримують парламентарі. Ніна Южаніна, голова комітету з питань податкової та митної політики Верховної ради, вважає, що допущені помилки повинні бути виправлені в найкоротші терміни. "Блокування реєстрації повинно бути переведено у тестовий режим, а безпідставно заблоковані на сьогодні податкові накладні повинні бути терміново розблоковані", – підкреслює Южаніна.

Чим би не закінчилася ця історія, та  головне вона вже показала – навіть попри впровадження новітніх технологій, органи державної влади ставляться до бізнесу жорстко, навіть вороже.І це на превеликий жаль, адже саме вони є основою добробуту будь-якої економіки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%