Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У пропозиції обкласти податком безалкогольні енергетики відсутня логіка - експерт

Середа, 27 вересня 2017 14:50

Нардепи пропонують запровадити акцизний податок на слабоалкогольні енергетичні напої, однак у цій ініціативі, окрім бажання наповнити бюджет, немає жодного здорового глузду. Таку думку у коментарі УНН висловив експерт, голова Асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко.

"Будь-який акциз має бути обґрунтований, наприклад, тим, що це (підакцизний товар, - ред.) не є корисним для здоров’я людини. Якщо мова про акциз на паливо, то це - забруднення навколишнього середовища. Акциз на тютюн і алкоголь, - це те, що не є корисним для здоров’я людини. Енергетики ж, не містять вони кофеїн… Ну, тоді в нашій країні можна обкладати ще і каву податком, бо у каві є найбільший вміст кофеїну…Я не бачу ніякої користі від цього для держави, а бачу лише одне бажання наповнити бюджет будь-якими способами," - сказав він.

За словами експерта, у ЄС, коли приймають будь-які рішення, то, в першу чергу, керуються логікою, натомість в Україні – все навпаки.

"Чим більше я вивчаю європейську практику, тим більше розумію, що у них є логіка в будь-якому рішенні. Якщо це напої просто енергетичні, то тут я не бачу логіки взагалі такого законопроекту. З такими успіхами можна встановити акцизи на каву, воду і так далі…," - додав О.Дорошенко.

Нагадаємо, нардепи хочуть запровадити акцизний податок на "енергетики". Про це йдеться у відповідному законопроекті. Рівень акцизного податку пропонується - 7 грн за 1 літр напою.

Разом з тим, введення акцизного податку на енергетики має відбуватися на фоні зниження акцизних ставок на горілку та коньяк. Оскільки, як обґрунтовують автори, зависокі алкогольні податки призводять до різкого зменшення обсягів виробництва легальних алкогольних напоїв, а також до ненадходження у бюджет мільйонів гривень.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%