Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міндоходів готується запровадити механізм дистанційних електронних перевірок

Середа, 02 жовтня 2013 15:53

Роз’яснювальна  інформація щодо документальних невиїзних позапланових перевірок

З метою економії часу платників та зменшення ролі людського фактору при проведенні перевірок Міністерство доходів і зборів готується запровадити механізм дистанційних електронних перевірок, повідомляють у ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві.

Електронна перевірка – це документальна невиїзна позапланова перевірка, яка проводиться на підставі заяви, поданої платником податків з невизначеним ступенем ризику (визначеним відповідно п. 77.2 ПКУ), до податкової інспекції, в якій він перебуває на податковому обліку. Така заява подається за 10 днів до передбачуваного початку проведення електронної перевірки. А для проведення електронної перевірки платник  повинен подати до податкової в електронній формі документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів.

За результатами електронної перевірки складається довідка за підписом посадових осіб Міністерства доходів і зборів, що проводили перевірку. Далі, її вручають платнику податків для ознайомлення та підписання протягом п’яти робочих днів з дня вручення. А у разі не згоди платника податків з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в довідці вони зобов’язані підписати таку довідку і мають право подати свої заперечення, які є невід’ємною частиною такої довідки, разом з підписаним примірником довідки. Таке заперечення розглядається податківцями протягом п’яти робочих днів з дня їх отримання. А відповідь надсилається платнику у порядку надсилання (вручення) податкових повідомлень – рішень. При цьому платник податку має право брати участь у розгляді заперечень, але про це він повинен вказати в наданих запереченнях.

Згідно зі змінами до Перехідних положень Податкового кодексу, електронні перевірки необхідно вводити поетапно. Приміром, з 1 січня 2014 р. їх будуть застосовувати щодо платників податків на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності. З 1 січня 2015 р. – для суб’єктів господарювання малого та середнього бізнесу. А вже з 1 січня 2016 р. – для всіх інших платників податків.

Таким чином, впровадження системи електронних перевірок зменшить фіскальний тиск на бізнес, завдяки проведення такого дистанційного контролю.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%