Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Коли потрібно платити податок на доставку з інтернет-магазину

Четвер, 19 жовтня 2017 19:41

Замовили товар за кордоном – оплатіть податок. Якщо вміст відправлення дорожчий зазначеного в декларації, його можуть навіть конфіскувати.

Журналісти «Сегодня» розбиралися, що робити в таких випадках і як не втратити гроші.

Киянин Віталій кінці літа замовив в ісландському інтернет-магазині подарунок батькам – набір косметики. Виклав за нього 200 євро. «Там була акція: якщо замовиш більш ніж на 150 євро, буде безкоштовна доставка в будь-яке місто України», – розповідає Віталій.

Але посилка не прийшла вчасно. Зате митна служба попросила оплатити податок, оскільки ціна товару перевищує 150 євро. Згідно із законом, податком обкладаються посилки, вміст яких дорожче 150 євро. Якщо ціна становила 200 євро, податок повинні нарахувати лише на 50 євро.

Експерт Сергій Доротич впевнений: все тому, що українці часто свідомо занижують вартість товарів. »У декларації вказувався, наприклад, iPhone за 50 євро або комп'ютер за 25 євро. І таким чином набиралася партія товару, яка не перевищує 150 євро. Митники зараз отримали право розкривати поштові відправлення проводити експертну оцінку товарів». – розповідає фахівець.

На митниці перевірку здійснюють за допомогою власної бази. У ній вказані ціни аналогічних або схожих товарів. Знижки та розпродажі, звичайно, не враховано. А значить, оцінити річ можуть значно дорожче, ніж вона коштує. І таких випадків чимало. Якщо ви вважаєте, що податки нараховані неправильно, юрист радить не зволікати.

У таких випадках потрібно пред'явити митникам чек, накладну, а бажано ще й заздалегідь зроблений знімок з акційною ціною товару. Якщо це не подіє, фахівці радять скаржитися в Державну фіскальну службу, а якщо і вона не задовольнить скаргу – до суду. Правда, рішення суду доведеться чекати більше півроку. А саме розгляд обійдеться в суму від 2 тис. грн.

Нагадаємо, в травні 2017 року українська митниця перестала пропускати посилкиз товарами, купленими в зарубіжних інтернет-магазинах. »Нова пошта» тоді скаржилася на масові огляди міжнародних відправлень. У Держфіскальній службі тоді пояснили, що перевірки ведуться тільки на вимогу правовласників або їх представників, а митники не пропускають контрафактний товар.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%