Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи можна використовувати для податкових накладних дві окремих печатки з нанесеною на них нумерацією (для головного офісу і відокремленого підрозділу)?

Вівторок, 29 жовтня 2013 15:09

Пунктом 201.1 ПКУ передбачено, що платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою (за наявності) податкову накладну

Таким чином, Податковий кодекс не визначає будь-яких вимог до печатки для податкової накладної. Він просто говорить, що податкова накладна має скріплюватися печаткою. Тут, швидше за все, мається на увазі, що це повинна бути печатка платника податків, тобто та звичайна печатка, яка використовується в повсякденній діяльності платником податків.

У п. 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. № 1379 (далі – Порядок № 1379), зазначено, що всі примірники податкової накладної підписуються особою, уповноваженою платником податку здійснювати поставку товарів/послуг, та скріплюються печаткою такого платника податку – продавця. Податкова накладна не підписується покупцем товарів/послуг і не скріплюється його печаткою.

Податкова накладна, складена філією чи іншим структурним підрозділом платника податку, скріплюється печаткою платника податків – продавця, яка, крім реквізитів такого платника податку, може містити найменування філії або іншого структурного підрозділу, що заповнив таку накладну.

Для скріплення податкових накладних може бути виготовлена окрема печатка «Для податкових накладних».

Таким чином, з Порядку № 1379 випливає, що, крім основної печатки підприємства, може використовуватися окрема печатка «Для податкових накладних». Крім того, якщо податкова накладна складається філією чи іншим структурним підрозділом, то така філія (структурний підрозділ) може використовувати печатку, в якій додатково зазначено її найменування (але тільки найменування і нічого більше).

Позиція податкових органів на сьогодні однозначно зводиться до того, що платники податків можуть, крім основної печатки, використовувати окрему печатку «Для податкових накладних», але без будь-якої нумерації.

У судовій практиці зустрічаються дві позиції:

1) суди не визнають податкові накладні, на яких проставлена печатка з номером, оскільки, на їхню думку, це суперечить вимогам п. 201.1 ПКУ;

2) якщо при використанні печатки з номером є можливість ідентифікувати платника податків, то така податкова накладна є дійсною і підтверджує право покупця на податковий кредит.

Виходячи з вищесказаного, рекомендуємо для податкових накладних використовувати:

– основну печатку юридичної особи;

– окрему печатку з написом «Для податкових накладних»;

– печатку з найменуванням філії або іншого структурного підрозділу (за їх наявності);

– комбіновану печатку, яка міститиме найменування юридичної особи, найменування філії або іншого структурного підрозділу і напис «Для податкових накладних».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%