Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нардепи запропонували три варіанти зниження ПДВ на продукти харчування

Вівторок, 09 січня 2018 16:52

У Верховній Раді зареєстровано вже три законопроекти про зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) для продуктів харчування. У чому їх головна відмінність і як ці ініціативи позначаться на бюджеті країни, повідомив голова Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов у коментарі УНН.

Перший законопроект №7420 з'явився на сайті Верховної Ради 19 грудня минулого року. Його співавтори Микола Люшняк, Андрій Кіт і Федір Негой пропонують знизити ставку ПДВ для всіх сільгоспвиробників, у тому числі алкогольної продукції. Причому експерти вважають, що алкоголь потрапив у цей проект закону помилково і несвідомо.

Другий законопроект №7420-1 зареєстрований тижнем пізніше, 27 грудня, групою народних депутатів Олександром Бакуменком, Миколою Кучером, Петром Юрчишиним, Леонідом Козаченком, Сергієм Мартиняком та Валентином Ничипоренком. Він передбачає зниження ставки ПДВ не для сільгоспвиробників, а на конкретні продукти харчування. Йдеться про м'ясо, яйця, молоко та інші продукти тваринницького походження.

Третій законопроект №7420-2 поданий уже 3 січня цього року Іваном Мірошніченком та Валерієм Давиденком. Як і попередній законопроект, він передбачає зниження ПДВ на продукти харчування, але значно розширює їх перелік.

Аналізуючи зазначені законопроекти, М.Соколов звертає увагу на юридичну неспроможність першого №7420 і невиправдані збитки бюджету від третього №7420-2. До другого законопроекту №7420-1 у експерта найменше претензій і він вважає його найбільш оптимальним серед усіх зареєстрованих.

"Різниця між цими трьома законопроектами істотна. Незважаючи на схожість законопроектів №№7420-1 і 7420-2, вони відрізняються переліком продуктів харчування, на які передбачається знизити ПДВ. У №7420-2 додані овочі, пшениця, жито, хлібобулочні вироби. Це у свою чергу збільшує суму збитків для бюджету країни. Якщо ми говоримо про законопроект №7420-1, то втрати для бюджету становитимуть близько 4 млрд грн, у випадку №7420-2 вони збільшаться приблизно на 2 млрд грн.

Якщо ж затвердять законопроект №7420, збитки і зовсім становитимуть близько 17 млрд грн, оскільки співавтори цієї ініціативи пропонують поширити зниження ПДВ на всі продукти, включаючи алкоголь. Причому зроблено це, мабуть, помилково. Не думаю, що це було зроблено свідомо.

Крім того, законопроект №7420 має юридичну колізію. Співавтори хочуть знизити ПДВ для сільгоспвиробників, але у чинному законодавстві є два визначення цього терміна. В одному випадку це вся сільгосппродукція, включаючи продукти харчування і алкоголь, а от у другому визначенні продуктів харчування немає. Ця невизначеність і може стати проблемою у майбутньому", - пояснив він.

Що стосується найбільш оптимального №7420-1, де співавтором виступає заступник голови аграрного комітету ВР О.Бакуменко, там йдеться про стабілізацію цін на ті продукти харчування тваринницького походження, які найбільше зросли у ціні минулого 2017 року, зазначив експерт.

"Зростання цін призвело до зниження споживання, а це звичайно ж погано і шкідливо. Ідея законопроекту Бакуменка (№7420-1 - ред.) у тому, щоб стабілізувати ціни на продукти і дати можливість споживачам мати збалансований раціон харчування", - пояснив М.Соколов.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%