Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Доходи гастарбайтерів можуть звільнити від податків в Україні

Середа, 10 січня 2018 09:45

Кошти, отримані трудовими мігрантами за кордоном, пропонується звільнити від податку на доходи фізосіб. Автори ідеї вважають, що це стимулюватиме заробітчан вкладати гроші в бізнес на батьківщині, пише Закон і Бізнес.

Про це йдеться в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення сприятливих умов для повернення грошових коштів трудових мігрантів)» (№7458).

Передбачається доповнити ст.10 закону «Про інвестиційну діяльність» нормою, яка відносить зароблене гастрабайтерами до інвестицій в українську економіку. А також змінити ст.19 закону «Про зовнішню трудову міграцію», де визначити, що трудові мігранти звільняються від сплати податкових та митних платежів при переведенні готівки в Україну.

Водночас проектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення грошових коштів трудових мігрантів від сплати податку на доходи фізичних осіб)» (№7459) передбачено в ст. 163 ПК визначити, що доходи заробітчан, ввезені до України готівкою, не обкладаються податком на доходи фізосіб.

Автор проектів зазначає, що за даними Нацбанку у 2016 році українці перерахували з-за кордону тільки через банки $5,4 млрд, а загальна сума відповідних надходжень перевищила $10 млрд. Однак лише 3% з цих коштів йдуть на інвестування у бізнес, решта проїдається. То ж треба створити умови для інвестування заробітчанами коштів в економіку.

Щоправда, якби в країні були сприятливі умови ведення бізнесу, динаміка трудової міграції українців за кордон лише зменшувалась, а не збільшувалась як зараз.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%