Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Соціальний переворот: ЄСВ почнуть по-новому вираховувати з зарплат

Понеділок, 05 березня 2018 09:23

Уряд запропонував депутатам розширити базу оподаткування єдиним соцвнеском, пише UBR.

У Мінсоцполітики пропонують змінити порядок адміністрування єдиного соціального внеску (ЄСВ), розширивши сферу його застосування. Як повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, передбачається два ключових зміни:

- відрахування ЄСВ з усієї суми заробітної плати, незалежно від її розміру;

- введення регресивної шкали сплати цього внеску.

Зараз в Україні діє обмеження, згідно з яким соцвнесок у розмірі 22% сплачується тільки з частини доходу, яка не перевищує 15 мінімальних зарплат, тобто, з 1 січня 2018 року - це 55,8 тис. грн. Все, що вище цієї планки, не обкладається соцвнесками.

Свого часу це було зроблено для того, щоб стимулювати підприємства показувати реальні розміри зарплат ключових топ-менеджерів і фахівців. Тому, щоб навантаження на українців з високими доходами зросла помірно і не привела до тінізації виплат, в уряді запропонували застосовувати регресивну шкалу. Тобто, чим вища зарплата, тим нижче ставка ЄСВ.

Як повідомили UBR.ua в Мінсоцполітики, ці зміни вже оформлені у вигляді урядового законопроекту і передані на вивчення до парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Чиї зарплати постраждають

За даними Мінсоцполітики, в Україні налічується всього 60 тисяч громадян з дуже високими зарплатами, в тому числі вимірювані мільйонами гривень. Це, як правило, топ-менеджери державних або приватних компаній, таких, наприклад, як «Нафтогаз», «Укрзалізниця» і т.п. Шляхом розширення бази застосування ЄСВ в Мінсоцполітики розраховують отримувати в Пенсійний фонд додатково близько 5 млрд грн на рік.

Розміри пропонованих ставок регресивної шкали поки невідомі. Як повідомили UBR.ua в Мінсоцполітики, це є предметом для обговорення.

Тому оцінити вплив даного інструменту на збільшення сплати ЄСВ досить складно. Раніше Андрій Рева говорив, що і зараз багато компаній працюють «в тіні», а тому навряд чи це щось суттєво змінить.

У той же час бізнес негативно оцінює дану новацію. Ті компанії, які працюють «в білу» і платять співробітникам офіційну зарплату, наприклад, іноземний бізнес в Україні, так і будуть платити. Навіть якщо що-небудь зміниться в оподаткуванні, вони не стануть йти «в тінь».

На думку директора фінансово-аудиторського департаменту Nota Group Дмитра Рибальченко, хіба що компанії з іноземними інвестиціями можуть переглянути свої плани з вкладень в Україну, через те, що бізнес завжди шукає такі юрисдикції, де собівартість нижча.

«При цьому важливо відзначити, що підвищивши оподаткування на зарплати держслужбовців, держава просто перерозподілить бюджетні кошти з одних держструктур на користь Пенсійного фонду. Тобто, дефіцит Пенсійного Фонду стане менше, але при цьому країна нічого не виграє. Це як перекладання грошей з однієї кишені в іншу», - вважає Дмитро Рибальченко.

Інша частина бізнесу, яка працює «в тіні», якщо і замислювалася перш про часткове обілення зарплат топ-менеджерів, то з огляду на цю ініціативу, швидше за все, перегляне свої плани.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%