Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Коли і як знову запрацює система блокування податкових накладних

Понеділок, 12 березня 2018 09:11

У ДФС обіцяють встигнути до цього терміну затвердити перелік критеріїв ризикованості операцій

Нова система припинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування (НН / РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних почне працювати з 22 березня 2018 року - на три тижні пізніше, ніж було передбачено законом про тимчасове припинення старої системи блокування, пише UBR.ua.

Відповідну постанову КМУ №117 було офіційно опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» 7 березня. Вона почне діяти через 15 днів після публікації.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року роботу системний моніторинг відповідності НН / РК критеріям оцінки ризиків (СМКОР) було зупинено, щоб виробити узгоджене рішення, яке, з одного боку не завадило б чесному бізнесу працювати, а з іншого боку - могло б ефективно боротися зі схемами з розкрадання ПДВ.

Як повідомила UBR.ua партнер Crowe Horwath AC Ukraine, член правління Громадської ради при ДФС Ольга Богданова, тоді ж була створена робоча група при Державній фіскальній системі, а в січні цього року - при Мінфіні. Ця постанова КМУ - консолідований варіант роботи обох відомств.

«Приблизно 80% наших пропозицій було враховано в новому документі», - запевнила Богданова.

Зокрема, були затверджені порядки:

- припинення реєстрації ПН / РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН);

- роботи комісій, які приймають рішення про реєстрацію в ЄРПН;

- розгляду скарг на рішення цих комісій.

Що перевірятимуть

Як уже писав UBR.ua, пропонується встановити кілька рівнів перевірки реєстрованих податкових накладних та розрахунків коригування (НН / РК).

Спочатку буде перевірятися на предмет ризикованості сам платник. Потім перевіряється на відповідність критеріям ризикованості сама операція. Спеціально для суб'єктів малого та середнього бізнесу вводиться так звана «позитивна податкова історія». Навіть при ризикованій операції, але позитивній історії платника, його НН / РК все одно буде реєструватися.

Всі ці критерії ризикованості (підприємств, операцій і позитивної історії) тепер буде розробляти ДФС і затверджувати за погодженням з Мінфіном. Через те, що опублікована постанова містить лише ознаки тих НН / РК, які не будуть блокуватися.

«Тепер не треба буде юстирувати всі ці критерії. ДФС зможе оперативно реагувати на зміну поведінки «схемщиків» і тільки стверджувати в Мінфіні нові правила. На процедуру узгодження Мінфіну відводиться два дні », - розповіла Ольга Богданова.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%