Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Пільга з ПДВ для IT застосовується в обов'язковому порядку

Вівторок, 26 листопада 2013 13:26

Пояснення Міндоходів

Платник податків, що здійснює операції з постачання програмної продукції, не може відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів. Про це повідомляє прес-служба ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві.

У статті 30 Податкового кодексу України платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено ПКУ.

Відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів платник податків вправі лише тоді, коли звільнення надається безпосередньо платнику податків, а не окремим операціям з постачання тих чи інших товарів чи надання тих чи інших послуг.

Податкові пільги з податку на додану вартість визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та не надаються окремим суб’єктам господарювання, а тому застосовуються платниками податку на додану вартість в обов'язковому порядку без права відмови від використання податкової пільги.

Таким чином, звільнення від оподаткування податком на додану вартість поширюється не на окремих суб’єктів господарювання, а на операції з постачання товарів/послуг.

Натомість окрема реєстрація підприємства суб'єктом індустрії програмної продукції для застосування пільги з ПДВ не потрібна. Крім того, звільнено від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції:

– яка передається каналами мережі Інтернет;

– до складу вартості якої входять послуги з технічної підтримки (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп'ютерних програм);

– яка є результатом комп'ютерного програмування третіх осіб, а не особи, що постачає цю продукцію;

– від нерезидента резиденту на митну територію України та від резидента нерезиденту;

– що здійснюється одночасно з наданням (постачанням) ліцензій на право використання комп'ютерної програми.

Нагадаємо, що з метою забезпечення однакового підходу до практичного застосування норм податкового законодавства наказом Міндоходів України 07.10.2013 № 536 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%