Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Названо терміни відокремлення оператора газотранспортної системи

Четвер, 13 вересня 2018 14:42

Наглядові ради "Нафтогазу України" та "Магістральних газопроводів України" підписали "Меморандум про взаєморозуміння щодо відділення оператора газотранспортної системи (анбандлінга)".

Про це повідомили в прес-службі Нафтогазу.

Укладений меморандум повинен визначити загальне розуміння процесу анбандлінга і проміжних заходів, які необхідно буде прийняти для реалізації відділення оператора ГТС за моделлю OU (відокремлена власність) з дотриманням міжнародних зобов'язань України і положень національного законодавства до 1 січня 2020 року.

Разом з тим, цей документ повинен визначити, як буде проходити процес анбандлінга, враховуючи відмову російського монополіста "Газпрома" взяти нову нормативну базу в Україні і зробити відповідні зміни в контракт на транзит з "Нафтогазом", дія якого закінчується 31 грудня 2019 року.

Наглядові ради погодилися, що до цього терміну будь-яка втрата "Нафтогазом" або "Укртрансгазом" контролю над активами, які використовуються для транзиту газу без згоди "Газпрому" можуть створити значні фінансові ризики.

Так, це може також поставити під серйозну загрозу надійність поставок газу європейським споживачам.

Таким чином, позиція "Газпрому" унеможливлює проведення процесу анбандлінга до 1 січня 2020 року.

Сторони погодили, що процес анбандлінга координуватиметься Комітетом з питань етики та відокремлення діяльності з транспортування природного газу наглядової ради "Нафтогазу", а представники наглядової ради МГУ будуть виступати в якості радників Комітету.

З огляду на це, наглядові ради мають намір розробити і запропонувати українському уряду спільний план проміжних заходів для реалізації анбандлінга ГТС до 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, Європейська комісія, Світовий банк та Енергетичне співтовариство висловили занепокоєння затримками у розділенні "Нафтогазу" та відхиленням від виконання зобов’язань.

Як повідомлялося, план анбандлінга на першому етапі має на увазі виведення оператора газотранспортної системи - "Укртрансгазу" з підпорядкування "Нафтогазу".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%