Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Склад ЦВК має бути оновлений - Черненко

Четвер, 13 вересня 2018 20:54

Питання про оновлення складу Центральної виборчої комісії мало бути розглянуто раніше і не залежить від ситуації з блокуванням виборів в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ).

Про це в коментарі Укрінформу сказав народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко.

"Ротація складу ЦВК мала б відбутися безвідносно до цієї ситуації з останнім рішенням (прийняттям постанови ЦВК, якою фактично блокується проведення виборів в ОТГ - ред.). Ми це мали давно зробити, і це рішення ЦВК не стільки дало правові підстави, скільки зайвий раз показало, що цей орган час міняти. Але як це буде - залежить від парламенту. Ми (фракція БПП - ред.) готові підтримати подання Президента, і готові були це зробити ще перед літніми канікулами. Зараз тривають консультації з іншими фракціями. 20 вересня ми маємо повернутися до цього питання", - сказав Черненко.

Він також підкреслив, що правовий комітет обговорить звернення ЦВК і вирішить, чи буде надавати якесь роз'яснення, оскільки питання, яке порушується в зверненні Центрвиборчкому, - не належить до компентеції парламентського комітету. 

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня Центральна виборча комісія призупинила призначення виборів в ОТГ, доки Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя не надасть роз'яснень стосовно законодавства про референдуми, можливості призначення Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

Вибори мали бути призначені на жовтень. Водночас очікується, що вони ще можуть відбутися у листопаді чи грудні. В той же час 5 вересня парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя планував надати роз'яснення ЦВК щодо виборів в об'єднаних громадах, однак засідання комітету не відбулося через відсутність кворуму.

Упродовж останніх чотирьох років в Україні в межах децентралізації створено вже 705 об'єднаних громад, 665 з яких перейшли на прямі міжбюджетні відносини. Наразі у 127 ОТГ чекають на призначення дати проведення перших виборів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%