Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні необхідно створити доктрину екологічної безпеки, - Інститут Голди Меїр

Четвер, 18 жовтня 2018 22:03

Україно-ізраїльський Інститут стратегічних досліджень імені Голди Меїр відзначає необхідність створення доктрини екологічної безпеки харчових продуктів.

Про це повідомили в ході круглого столу "Здорове харчування – запорука довголіття?", який був організований Українсько-ізраїльським Інститутом стратегічних досліджень ім. Голди Меїр спільно з ГО "Живу в гармонії", пише ukranews.com

"Ми прийшли до висновку, що необхідно створення Доктрини екологічної безпеки (харчових продуктів). Більшість держав на сьогоднішній день, які намагаються провести системний підхід в області збереження власної природи, реалізації екологічного захисту населення, вони створюють якісь глобальні документи, системні документи, які б описували хто і за що повинен відповідати. Від Міністерства екології та природних ресурсів ми не відчули ніякого бажання з нами співпрацювати. Тому багато чого, про що ми зараз говоримо, залишається на рівні спілкування хоча і це дуже важливо", - повідомив директор інституту Голди Меїр Альберт Фельдман.

За словами Фельдмана, в Ізраїлі в даний час чітко визначені відповідальні органи, які забезпечують контроль якості харчових продуктів.

Зокрема, основний контроль за безпекою харчових продуктів здійснюється через право на інформацію і, якщо це право порушується, то реалізація цих продуктів неможлива.

Також, за словами Фельдмана, достатню ефективність в Ізраїлі показало єдине вікно реєстрації харчових продуктів при Міністерстві охорони здоров'я, яке відповідає за реєстрацію імпортованих харчових продуктів.

"Однак це не можна точно скопіювати, тому що Ізраїль все-таки невелика країна в якій досить багато експорту харчових продуктів", - зазначив Фельдман.

У свою чергу директор державного підприємства "Центр охорони навколишнього середовища" Олександр Попович повідомив, що при перевірці одного з водних об'єктів в Кіровоградській області з'ясувалося, що рівень пестицидів у ньому перевищує допустимий рівень в 100 разів по причині того, що водоохоронна зона даного об'єкту була скорочена з 25-50 метрів до 5.

"Фермери використовують орну землю до самої води. І коли грунтові води стікають в озера, рівень пестицидів у воді підвищується", - сказав Попович.

При цьому він додав, що в цьому році повинен вступити в силу закон про оцінку впливу на навколишнє середовище, згідно з яким грантові проекти, які будуть реалізовуватися владою, будуть проходити перевірку на вплив на навколишнє середовище.

Як повідомляли Українські Новини, Верховна Рада має намір затвердити основні засади державної екологічної політики України на період до 2030 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%