Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міндоходів попереджає про можливу розсилку інтернет-вірусів з фальшивих адрес Міністерств

П'ятниця, 11 квітня 2014 09:25

Усі листи потрібно перевіряти

Наприкінці березня зафіксовано нову хвилю розсилки з підроблених поштових адрес Міндоходів електронних листів зі шкідливим програмним забезпеченням. Файли, які надсилаються у додатку, мають формати «.doc», «.rar», «.zip» тощо та містять експлойти для програмного забезпечення Microsoft Office. Після їх відкриття (у разі не оновленості вищезазначеного програмного забезпечення) відбувається ураження засобів обчислювальної техніки шкідливим програмним забезпеченням.

Цей вірус дозволяє отримувати несанкціонований віддалений доступ до комп’ютерної техніки, слідкувати за нею та використовувати для здійснення мережевих атак. Усі уражені засоби обчислювальної техніки можуть належать до бот-мережі.

Вперше розсилку спамів з вірусами було здійснено наприкінці січня цього року. Фахівцями Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України CERT-UA спільно з представниками іноземних профільних організації та міжнародної спільноти інформаційної безпеки було блоковано  доменні імена та NS-сервери, що забезпечували функціонування цієї бот-мережі.

Проте, як свідчить аналіз нових електронних листів, що розсилаються з 27 березня, доменні імена та NS-сервера, які використовувалися бот-мережею, були змінені.

У разі отримання подібних листів користувачам необхідно здійснити блокування  доступу до доменних імен, які наразі використовуються для функціонування бот-мережі: nof.su, ohi.su, ohy.su, tknsk.su.

Крім того, отримувачі листів повинні терміново повідомити про це  Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. та надіслати зразки шкідливого програмного забезпечення.

Для цього їх необхідно окремо зберігати в архіві з паролем. Вибір паролю залишається на розсуд відправника, оскільки відомі паролі, такі як «infected», «virus» та інші можуть розпізнаватися поштовими системами, в результаті чого потенційно шкідливий файл, що міститься в архіві, буде видалено.

Підкреслюємо, що об’єктами масового ураження є не лише комп’ютери державних органів чи установ, а й громадян України. Просимо усіх бути уважними та не відкривати подібних листів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%