Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

АМКУ рекомендує торгівельним мережам знизити ціни на продукти харчування

Понеділок, 28 квітня 2014 11:05

Комітет провів моніторинг цін у роздрібних мережах

Антимонопольний комітет України надав рекомендації основним торгівельним мережам, які діють на ринках роздрібної реалізації продовольчими товарами, стосовно вжиття заходів щодо недопущення необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

За даними моніторингу споживчих цін в торгівельних мережах, останнім часом спостерігається суттєве зростання цін на продукти харчування.

При цьому, як свідчить інформація моніторингу цін Міністерства аграрної політики та продовольства, будь-яка зміна оптово-відпускних цін не завжди призводить до адекватної зміни роздрібних цін на продовольчі товари торгівельними мережами.

Так, зокрема, за період з 1 січня по 16 квітня при зростанні оптово-відпускних цін на цукор на 19,6% роздрібні ціни збільшились більш ніж на 29%.

Те ж саме стосується ринку цибулі, де зростання оптово-відпускних цін на 18,4% призвело до збільшення роздрібних цін на 37,4 % і картоплі (зростання відповідно на 25,5 і на 40,1%). Аналогічна ситуація спостерігається на ринку молока (зростання відповідно на 1,9 і 3%).

У той же час, незважаючи на зниження оптово-відпускних цін на курятину на 2,9%, роздрібні ціни мали тенденцію до зниження лише на 0,5%.

Крім того, по деяких товарах разом із зменшенням оптово-відпускних цін спостерігається збільшення роздрібних цін (це стосується хліба житньо-пшеничного та м'яса яловичини).

Отже, аналіз економічної ситуації на ринках продовольчих товарів показує відсутність об’єктивних економічних причин, які могли б обумовити суттєве зростання цін на продовольчі товари, в тому числі в роздрібній мережі.

У зв’язку з цим, Антимонопольний комітет України з метою забезпечення стабільної цінової ситуації та зменшення негативних наслідків коливання цін, а також з метою запобігання порушень законодавства про захист економічної конкуренції надав рекомендації ТОВ «ПАККО-Холдинг», ТОВ «Адвентіс», ТОВ «Бімаркет», ТОВ «Фоззі-Фуд», ПрАТ «Ікс 5 Рітейл Груп Україна», ТОВ «Край-2», ТОВ «Новус Україна», ДП «Фуршет Центр», ДП «Фуршет Регіон», ПІІ «Білла Україна», ТОВ «Спар-центр»,ТОВ «АТБ-маркет», ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет», TOB «ЕКО», ТОВ «Метро Кеш енд Керрі-Україна», ТОВ «Фудмаркет», ТОВ «Фора», ТОВ «Торговий дім «Амстор» вжити заходів щодо недопущення необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари.

Про результати розгляду рекомендацій зазначені суб’єкти господарювання зобов’язані повідомити Антимонопольний комітет України у десятиденний строк.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%