Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Близько 76% усіх іноземних інвестицій надійшли в економіку України з ЄС

Четвер, 22 травня 2014 13:29

26,5% експорту  у 2013 р. було спрямовано до країн ЄС

«Сьогодні ми зібралися для того, щоб допомогти українському бізнесу зрозуміти, як саме використовувати нові торговельні можливості ЄС, – сказав С. Євтушенко. Хотів би акцентувати на тому, що ЄС – це 500-мільйонний ринок споживачів із найбільшою купівельною спроможністю та найбільший інвестор економіки України. – З $58 млрд. прямих іноземних інвестицій, які надійшли в нашу економіку за період незалежності, $44,4 млрд. були з країн ЄС – це 76,4 %». Про це заявив Голова Держінвестпроекту Сергій Євтушенко під час круглого столу на тему «Практичні аспекти використання торгових преференцій ЄС для українських компаній». Про це повідомляє прес-служба Держінвестпроекту.

За словами очільника Агентства, понад чверть українського експорту,  26,5%, у 2013 р. було спрямовано до країн ЄС. Загалом за 2013 р. експорт товарів з України становив $ 63,3 млрд., імпорт – $76,9 млрд. «Віднині ми зможемо оперативно покращити негативний торговельний баланс й експортувати без мита до ЄС 94,7 % позицій промислових товарів, 83,4% - сільськогосподарської продукції», – підкреслив він.

С. Євтушенко додав, що ключовим завданням круглого столу є обговорення способів адаптації ведення українського бізнесу з європейськими партнерами. Це один із шляхів активізації інвестиційної діяльності України.

Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський у свою чергу підкреслив, що хоча Україна вже й представлена на ринку ЄС, масштаби взаємної торгівлі та структура українського експорту нас не може задовольнити. «Нові можливості потребують швидкої реакції як бізнес-спільноти, так і  активної державної політики, – сказав І. Бураковський. – Бізнес, особливо малий та середній, потребує сьогодні інтенсивної інформаційної  підтримки для пошуку потенційних партнерів в ЄС, підтвердження відповідності якості власної продукції вимогам  ЄС тощо».

Як зауважив директор Інституту економічних досліджень, особливої уваги потребує проблема переорієнтації експорту з російського ринку на ринки ЄС. При цьому слід також враховувати негативний вплив економічної рецесії та неврегульованість низки «традиційних» проблем зовнішньоекономічної діяльності.

«Нові торгівельні правила ЄС стабільні та прозорі, вони рідко змінюються, і їх можна знайти на різних веб-сайтах, тож жодних несподіванок не буде. Ці правила гри дійсно чесні. Експорт українських товарів у країни ЄС зможе зацікавити інвесторів у короткостроковий період – Європа відкрита і готова допомогти Україні. Я переконаний, що цей процес буде вигідний для обох сторін», – розповів менеджер торгівельних відносин Представництва ЄС в Україні Джоселін Гуіттон.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%