Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Києві розпочався Перший всеукраїнський форум податкових консультантів

Четвер, 05 червня 2014 16:30

На форумі обговорювали реалії та перспективи податкового консалтингу в Україні

5 червня, в приміщенні Торгово-промислової палати України розпочав свою роботу Перший всеукраїнський форум податкових консультантів. Десятки представників консалтингових, аудиторських та адвокатських компаній, чиновники Міністерства доходів і зборів і навіть члени палати податкових консультантів Польщі зібралися в цей день на форумі, щоб обговорити реалії та перспективи податкового консалтингу в Україні.

В нашій державі цей напрям тільки розвивається, однак вже сьогодні Палата податкових консультантів України, створена всього рік тому, активно впроваджує в життя низку проектів та ініціатив, покликаних регламентувати та, що головне, суттєво полегшити діяльність кожного консультанта, що займається податковими проблемами вітчизняного бізнесу.

Одним з серйозних кроків на цьому шляху став Перший всеукраїнський форум податкових консультантів. Відкрити своєю доповіддю форум організатори доручили заступникові міністра доходів та зборів України Володимиру Хоменку, який на правах представника оновленого відомства розповів присутнім про проблеми податкової сфери України, а також про останні законодавчі ініціативи в цьому напрямі.

Так, за його словами, Міндоходів було визнано новою владою неефективним, тому наразі відомство знаходиться на стадії ліквідації. Нещодавно на одному із засідань уряду міністри детально обговорили це питання, в результаті чого було постановлено створити на базі колишнього міністерства Державну фіскальну службу України. При цьому вирішено, що діючі очільники Міндоходів збережуть за собою керівні посади також і в новому відомстві.

Хоменко наголосив, що під орудою колишнього керівництва Міністерство доходів і зборів безпосередньо приймало участь у створенні злочинних схем із розкрадання державних коштів, а кількість відомств та держорганізацій, що мали право перевіряти бізнес, сягала двозначного числа.

Саме тому сьогодні було прийнято рішення лишити більшу частину з цих державних органів подібних повноважень, та створити на їх основі один орган – Службу фінансових розслідувань України.

Після заступника міністра слово на форумі взяв гість із Польщі – представник місцевої палати податкових консультантів Мачей Шимік. Він розповів гостям заходу про польський досвід формування належних умов для ефективної роботи консалтингового бізнесу в країні. За його словами, Польща, як і Україна, була змушена проходити тяжкий період трансформації економіки, що переходила до ринкових принципів господарювання, тому на початковому етапі ринок податкового консалтингу регулювався самостійно.

Лише в 1996 році польський Сейм прийняв відповідний закон, який чітко регламентував діяльність податкових консультантів у країні. При цьому польські законотворці здебільшого орієнтувалися на досвід сусідньої Німеччини, де подібний закон діє вже понад 50 років.

Шимік відзначив, що інститут податкового консалтингу виконує подвійну функцію: по-перше, це допомагає бізнесу платити меншу кількість податків та не робити при цьому помилок. По-друге, завдяки діяльності податкового консультанта держава може бути впевнена, що податки точно потраплять до бюджету, а махінації в цьому процесі будуть зведені до мінімуму.

Про досвід інших країн Європи в питанні регулювання ринку податкового консалтингу учасникам форуму розповіла Ольга Богданова – член Міжнародної спілки польських підприємців в Україні.

За її словами, не всі розвинені країни Європи йдуть шляхом чіткої регламентації діяльності податкових консультантів. Відповідні закони на сьогодні діють у таких країнах, як Німеччина, Польща, Чехія, Словаччина, Франція та інші. Разом з тим саморегулювання ринку відбувається, наприклад, у Великобританії, Швейцарії та Бельгії. У цих країнах керівну роль відіграють профільні організації податкових консультантів, які й регулюють діяльність ринкових гравців.

У цьому й полягає основна дилема для України: яку модель обрати для себе та як краще пристосувати економіку перехідного типу до об’єктивних ринкових потреб, які наразі полягають, зокрема, й у створенні ефективної системи податкового консалтингу. Яке рішення буде прийняте Палатою податкових консультантів України та досвід яких країн буде взятий за основу при формуванні вітчизняного ринку, покаже уже найближче майбутнє. А поки Перший всеукраїнський форум податкових консультантів триває, його робота продовжиться завтра, 6 червня, цього разу в приміщенні Палати податкових консультантів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%