Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Міндоходів заявили про скорочення кількості перевірок бізнесу

Четвер, 26 червня 2014 16:00

Показник зменшили вдвічі

Суттєво зменшено кількість перевірок бізнесу. На цьому наголосив заступник Міністра доходів і зборів Володимир Хоменко під час брифінгу в Будинку Уряду 26 червня, пише прес-служба КМУ.

Зокрема, вдвічі менше порівняно з таким же періодом минулого року відкрито кримінальних проваджень - цьогоріч цей показник становить 3964. Загалом кількість ініційованих перевірок за матеріалами оперативних підрозділів зменшилась в рази: із 1295 (січень 2014 р.) до 113 (травень 2014 р.). Разом з тим донарахування за проведеними перевірками збільшилися більш ніж утричі - із 30,1 млн. грн. до 96,7 млн. грн. Варто зазначити, що з числа розпочатих цього року кримінальних проваджень, лише 6% стосуються представників малого бізнесу.

Володимир Хоменко наголосив на необхідності приведення з нормами нормативно-правової бази питання підстав для проведення перевірок. Так, сьогодні, відповідно до Кримінального процесуального кодексу, по кожній заяві слідчий зобов’язаний розпочинати досудове розслідування, незалежно від того, чи така заява обґрунтована. Якщо факти, викладені у заяві, не підтвердяться, провадження закривається. Але для цього слідчі зобов’язані допитати підприємців і ознайомитись з первинними документами перевірки. Запропонованими змінами до відомчого наказу передбачається матеріали податкових перевірок передавати до слідства лише після завершення процедури адміністративного оскарження. Зокрема, сьогодні у кожному третьому кримінальному провадженні акт перевірки оскаржується.

Заступник Міністра зазначив, що тепер основним показником роботи є «економічний ефект» - тобто повернення коштів до держбюджету. Тому зараз «зусилля оперативних підрозділів сконцентровані на великих неплатниках податків, зокрема у найбільших торговельних мережах, які продовжують застосовувати кримінальні схеми ухилення від сплати податків».

За всіма кримінальними провадженнями, які розслідувалися цього року, встановлені збитки на загальну суму 3,5 млрд. грн., що на 1,3 млрд. грн. більше збитків минулого року. Водночас відшкодовано 2,6 млрд. грн., що на 1,2 млрд. грн. (або на 46%) більше, ніж торік.

«Загалом можу зауважити, що системний протиправний тиск на бізнес зупинено», - казав Володимир Хоменко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%