Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кабмін знизив ліміти використання газу

П'ятниця, 11 липня 2014 16:32

Для промисловості та ТКЕ ліміт зменшено на 30%, для бюджетних організацій - на 10%

В умовах припинення ВАТ «Газпром» постачання природного газу та тимчасової обмеженості технічних можливостей імпорту цього енергоносія з країн ЄС, успішне проходження опалювального сезону 2014 - 2015 рр. можливе лише за умови зменшення використання природного газу всіма категоріями вітчизняних споживачів.

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо забезпечення населення, підприємств, установ і організацій природним газом до кінця опалювального сезону 2014 – 2015 років», прийнятої на засіданні Уряду України 09.07.2014, розроблено Міненерговугілля відповідно до протокольного рішення Антикризового енергетичного штабу під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В. Гройсмана від 27.06.2014 р.

Відповідно до показників, зазначених у проекті постанови, передбачається скорочення використання природного газу промисловістю та підприємствами комунальної теплоенергетики на 30%, бюджетними організаціями на 10%.

Протягом періоду серпень 2014 – березень 2015 рр. передбачається встановити такі ліміти використання: промисловість – 7,53 млрд. куб. м, бюджетні установи і організації – 0,63 млрд. куб. м, підприємства ТКЕ – 5,85 млрд. куб. м.

За цей же період очікуваний обсяг використання природного газу населенням становитиме 13,56 млрд. куб. м. та виробничо–технологічні витрати та втрати газодобувних і газотранспортних підприємств та інше – 2,66 млрд. куб. м.

Загальний обсяг використання природного газу з огляду на передбачене Постановою скорочення становитиме 30,23 млрд. куб. м.

Водночас, наявні ресурси природного газу за цей же період становитимуть загалом –  23 млрд. куб. м, з яких 9,5 млрд. куб. м – товарні запаси природного газу в ПСГ та 13,5 млрд. куб. м – власний видобуток.

З огляду на ці обставин для покриття ресурсного дисбалансу протягом згаданого вище періоду необхідно забезпечити імпорт природного газу у обсязі – 7,23 млрд. куб. м.

Існуючі на сьогодні технічні можливості імпортних поставок з країн ЄС дозволяють здійснювати щодобовий імпорт природного газу в обсязі 43 млн. куб. м, що потенційно дозволяє імпортувати протягом періоду серпень 2014 – березень 2015 рр. до 10,5 млрд. куб. м.

Таким чином, технічні можливості забезпечення реверсних поставок природного газу, за умови ощадливого використання цього енергоносія протягом опалювального сезону 2014-2015 рр., дозволяють повністю забезпечити потреби вітчизняних споживачів в імпорті природного газу без залучення російських поставок.

За таких умов дотримання платіжної дисципліни всіма категоріями споживачів набуває особливої гостроти, і Міненерговугілля сподівається, що в цей складний період нашої сучасної історії суспільство з розумінням поставиться до тих непопулярних рішень, які вимушений приймати Уряд України задля досягнення цілей, пов’язаних реалізацією європейського вектору розвитку нашої держави.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%