Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У I півріччі 2014 р. скорочення ВВП України становило 3% - Мінекономрозвитку

П'ятниця, 25 липня 2014 13:36

Від’ємне сальдо торгівлі товарами та послугами склало $1,4 млрд.

За попередніми оцінками Мінекономрозвитку, скорочення ВВП у першому півріччі 2014 р. поглибилося до 3% (падіння на 1,3 % у січні – червні 2013 р.), такі дані оголосив у ході брифінгу Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта, пише прес-служба відомства.

За його словами, посилювали гальмування економіки чинники, сформовані у зовнішньоекономічному середовищі: несприятлива цінова кон’юнктура на ринку чорних металів і добрив; нетарифні бар’єри з боку Російської Федерації проти українських виробників труб, залізничних вагонів, локомотивів, окремих видів продовольчих товарів.

«Як наслідок, за підсумком січня – травня 2014 р., експорт товарів і послуг загалом зменшився на 8,4 %, товарів – на 6,4 %.  При цьому імпорт товарів і послуг скорочується майже вдвічі вищими темпами, ніж експорт – на 16,2 % (товарів – на 17,3 %)», – зазначив Анатолій Максюта.

У січні – травні 2014 року було зафіксовано скорочення від’ємного сальдо торгівлі товарами та послугами до $1,4 млрд. проти $4,8 млрд. у січні – травні 2013 р.

У рамках представлення ситуації у зовнішній торгівлі Анатолій Максюта повідомив про скорочення у січні – травні 2014 р. (порівняно з тим самим періодом 2013 р.) експорту українських товарів до РФ на 23,9 %. При цьому експорт українських товарів до країн ЄС збільшився на 12,9 %.

«Також ми спостерігаємо суттєві зміни у географічній структурі експорту товарів. Так, питома вага Російської Федерації у загальному експорті товарів України становила 19,4 % у січні – травні цього року проти 23,7% у січні – травні минулого року. Разом з тим частка країн ЄС зросла до 33,3 % проти 27 % у січні – травні 2013 р.», –  підсумував Анатолій Максюта.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%